Helsingin eteläisin asukas asuu yksin ulkomeren vanhassa sotilassaaressa – Isosaari saattaa aueta yleisölle jo kesällä

Yleisöltä suljettu Isosaari saattaa aueta tilapäiskäyttöön jo tänä kesänä. Nykyisin saaren ainoa asukas on kymmenien hylättyjen talojen keskellä asuva Kalle Reponen.

Saaristo ja saaret
isosaari helsinki ulkosaaret saari puolustusvoimien saari kalle reponen
Kalle Reponen asuu yksin suljetulla sotilassaarella Helsingin Isosaaressa

Isosaaren etelärannan laiturista on noin seitsemän kilometrin matka Kaivopuistoon. Santahaminaan matkaa on vain puolet siitä.

Saarella kuitenkin tuntee olevansa kaukana Helsingin humusta. Hylätyt kasarmirakennukset ja rivitalot seisovat autioina teiden varsilla, tyhjän torpedokoeaseman peltiovi kolisee tuulessa.

Linnoituksia ja sotajäänteitä löytyy niin Krimin sodan, vuoden 1918 sodan, molempien maailmansotien kuin talvisodan ajalta. Metsän peittämällä saarella voi nähdä myös hirviä, hylkeitä ja merikotkia. Ja jossain puiden seassa häärii Kalle Reponen, Isosaaren ainoa asukas.

Saaren pitkäaikaisin asukas

Reponen on asunut Isosaaressa käytännössä koko elämänsä. Perhe muutti saarelle viestialiupseerina työskennelleen isän töiden perässä.

Kun isä jäi eläkkeelle alkuvuodesta -65, perhe muutti mantereelle.

– Silloin jouduin asumaan nelisen vuotta mantereella. Mutta heti kun jouduin itse armeijaan, tulin saarelle alokkaaksi ja siitä lähtien olen ollut taas täällä, Reponen kertoo.

Vaikka Isosaari sijaitsee käytännössä ulkomerellä, saarella on riittänyt asukkaita aivan viime vuosiin saakka. 2000-luvun alkuun saakka saarella oli vireä kyläyhteisö kouluineen ja ruokaloineen. Lähes kaikki saaren asunnot olivat käytössä.

Kalle Reponen polttaa piippua nojatuolissa
Kalle Reponen on asunut Isosaaressa lähes koko elämänsä, vuodesta 1950 alkaen.Tero Ylioja / Yle

Varusmieskoulutus Isosaaressa lakkautettiin vuoden 2012 alussa, jonka jälkeen saarelle jäi asumaan vain Kalle Reponen Tuula-vaimoineen.

– Laitoin anomuksen sisään jo jäädessäni eläkkeelle sotaväen hommista -97–98 vuodenvaihteessa. Perustelin, että linnakkeelle ja rykmentille olisi hyödyksi, jos täällä olisi paikalla joku merenkulkutaitoinen. Kenelläkään ei silloin ollut mitään sitä vastaan, eikä täältä ainakaan toistaiseksi ole kukaan minua häätämässäkään, Reponen kertoo.

Ei täältä ainakaan toistaiseksi ole kukaan minua häätämässä.

Kalle Reponen

Pian saaren tyhjentymisen jälkeen Tuula sai sairaskohtauksen, kun pariskunta oli matkalla viettämään iltaa Santahaminan venekerhon seurueen kanssa. Tuula lennätettiin hengenvaarallisen aortan repeämän seurauksena Medihelillä sairaalaan.

Hän joutui leikkauksen seurauksena pyörätuoliin ja asettui pysyvästi asumaan mantereen puolelle. Kalle jäi saarelle yksin.

isosaari helsinki ulkosaaret saari puolustusvoimien saari kalle reponen
Kalle Reposen kulkupeli saarella on vanha traktori.Tero Ylioja / Yle

Sotamuistomerkkien seasta löytyy golf-kenttä

Merkittävä osa Isosaaresta on metsän tai kolkon kallion peittämää karua luontoa. Saaren pitkän sotilashistorian vuoksi puiden seasta löytyy myös historiallisesti kiinnostavia yksityiskohtia.

Saaren koillisosassa Peninniemellä seisoo hylätty torpedokoeasema, joka perustettiin 1930-luvun alkupuolella. 2000-luvun puolella asemaa on käytetty Aalto-yliopiston korroosiontutkimuskäyttöön.

Välillä tuntuu, että golf-kenttä on se kaikkein tärkein asia, joka täällä pidetään kunnossa.

Kalle Reponen

Saaren keskiosissa on vuoden 1918 Iso-Mjölön vankileirin muistomerkki. Saarella kuoli yli 300 vankia, joista suurin osa on haudattu Santahaminaan, ja osa Isosaareen. Muistomerkissa lukee: "vakaumuksensa puolesta punaisten puolella henkensä antaneiden muistolle".

Torpedoaseman lähimaastossa sijaitsee hautamuistomerkki Krimin sodan ajalta. Englantilainen merimies George Quinell sai surmansa Santahaminan patterin tulittaessa englantilaisia laivoja. Legendan mukaan hänen päänsä irtosi tykinkuulan osumasta.

isosaari helsinki ulkosaaret saari puolustusvoimien saari kalle reponen
Isosaaren etelän puoleiselta rannikolta alkaa avomeri.Tero Ylioja / Yle

Isosaaren erikoisuuksiin kuuluu metsän suojaan tehty yhdeksänreikäinen golf-kenttä, joka on perua varuskunta-ajoilta.

– Välillä tuntuu, että golf-kenttä on se kaikkein tärkein asia, joka täällä pidetään kunnossa. Tuossa juuri joku päivä sitten näin kiinteistöhoitohenkilön, joka sitä on pitänyt kunnossa. Hän kertoi, että ainakaan tällä hetkellä ei ole sopimusta sen kunnossapidon jatkamisesta, joten saa nyt nähdä, miten se tapahtuu jatkossa, Reponen kertoo.

Yleisöä saarelle ehkä jo tänä kesänä

Toistaiseksi Isosaari on yleisöltä suljettu, mutta helmikuussa 2016 valmistuneessa Senaatti-kiinteistöjen tilaamassa selvityksessä (siirryt toiseen palveluun) todetaan, että saarta kehitetään uuteen käyttöön yhteistyössä Helsingin kaupungin ja muiden viranomaistahojen kanssa.

Tavoitteena on kaavallinen ratkaisu, jolla mahdollistetaan saaren osoittaminen siviilikäyttöön, matkailu- ja virkistysalueeksi.

Senaatin kiinteistökehitys- ja myyntiyksikön johtajan Mauri Sahin mukaan saaren lopullinen käyttötarkoituksen muuttaminen asemakaavoituksella kestää vuosia ja suunnittelu on vasta alkumetreillä.

Tilapäinen käyttö saattaa onnistua kuitenkin jo huomattavasti aiemmin: Sahin mukaan saari saattaa aueta väliaikaisesti jo kesän kynnyksellä. Parhaillaan neuvotellaan esimerkiksi laivayhteyksien järjestämisestä.

isosaari helsinki ulkosaaret saari puolustusvoimien saari kalle reponen
Tyhjä kasarmi on yksi Isosaaren kymmenistä hylätyistä rakennuksista.Tero Ylioja / Yle

Julkisuudessa on väläytelty mahdollisuutta myös saaren myymisestä, sillä valtion toimitilastrategian mukaan Senaatti-kiinteistöt luopuu kiinteistöistä, joilla sille ei ole järkevää käyttöä.

Muutaman kilometrin päässä Isosaaresta, Santahaminan länsipuolella sijaitsevat Vallisaari ja Kuninkaansaari avattiin yleisön käyttöön keväällä 2016.

Kalle Reponen ei usko, että Isosaaresta tulee koskaan Vallisaaren kaltaista turistikohdetta.

– Tämä on niin ulkona merellä ja täällä ei ole oikein mitään palveluita. Kaikki puuttuu ihan venesatamasta lähtien. Enkä voisi kuvitellakaan, että tänne voisi sellaisia yleisömääriä tulla.

Ulkosaariston toinen asukas Rysäkarilla

Vaikka Kalle Reponen on Isosaaren viimeinen asukas, yksin hän ei Helsingin saaristoa valvo. Suunnilleen yhtä kaukana mantereesta, noin 11 kilometriä Isosaaresta länteen sijaitsevalla Rysäkarilla majailee toinen ympärivuotinen asukas.

Henkilöstöpalveluyritys Eilakaislan toimitusjohtaja Tom Kaisla osti Rysäkarin käyttöönsä jo vuonna 2011.

– Virallinen katuosoite on Rysäkari 1. Kyllä siellä pyritään ihan ympärivuotisesti olemaan, Kaisla sanoo.

Kaislan tarkoituksena on ollut perustaa saarelle ravintola ja muita matkailupalveluita, ja tätä kautta avata saarta laajemminkin yleisön käyttöön. Suunnitelmat ovat kuitenkin juuttuneet byrokratian rattaisiin.

– Rakennusluvat seisovat nyt viidettä vuotta, mies harmittelee.

Isosaari on kartalla aavistuksen verran Rysäkaria etelämpänä, joten Helsingin eteläisimmän asukkaan titteli kuuluu Kalle Reposelle.

isosaari helsinki ulkosaaret saari puolustusvoimien saari kalle reponen
Isosaaren koilliskärjessä on vanha torpedokoeasema.Tero Ylioja / Yle

Kaislan tavoin Reposenkin saaristolaiselämä on verrattain urbaania. Vaimon takia mantereen puolella tulee käytyä kohtalaisen usein, ja näin pysyy yllä myös kosketus ulkomaailmaan.

– Välttämättä ei tarvitsisi käydä kuin ehkä kerran kuukaudessa, mutta vaimon takia tulee käytyä kerran pari viikossa. Muuten ei ole mitään kaipuuta tuonne kivikylään.