1. yle.fi
  2. Uutiset

Keskimaan liikevaihto kääntyi usean vuoden jälkeen kasvuun – yhtiö maksoi palkkoja ennätyssumman

Hintojen alennus ja aukioloaikojen laajentuminen ovat siivittäneet Osuuskauppa Keskimaan päivittäistavarakaupan myynnin ja asiakasmäärän kasvuun. Myös käyttötavarakauppa piristyi. Matkailu- ja ravitsemiskaupassa sekä liikennemyymälä- ja polttonestekaupassa liikevaihdot sen sijaan laskivat.

liikevaihto
Prisman avajaiset huhtikuussa 2016 Seppälässä.
Keskimaan suurin investointi, uusi Prisma avattiin huhtikuussa.Jussi Lindroos / Yle

Toimitusjohtaja Antti Määttä nostaa vuoden 2016 erityisseikoiksi kauppojen aukioloaikojen rohkean laajentamisen ja hintojen alennukset.

– Näillä toimenpiteillä oli merkittävä vaikutus siihen, että Keskimaan marketkaupan asiakasmäärä kasvoi yli 11 prosenttia edellisestä vuodesta. Koko Keskimaan liikevaihto kääntyi usean vuoden jälkeen kasvuun, iloitsee Määttä.

Keskimaan vuoden 2016 myynti oli 730,2 miljoonaa euroa. Liikevaihtoa kertyi liki 600 miljoonaa euroa eli 3,6 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna. Päivittäistavarakaupan liikevaihto kasvoi 5,7 prosenttia.

Laajentuneet aukioloajat lisäsivät Keskimaan työtuntien määrää marketeissa 128000 tuntia. Tämä vastaa 74 kokoaikaista työntekijää.

Keskimaan käyttötavarakauppa kasvoi 1,6 prosenttia. Matkailu- ja ravitsemiskaupan liikevaihto laski 3,9 prosenttia. Pääsyy tähän on hotelli Jyväshovin toiminnan loppuminen.

ABC-asemien myynti laski, mutta tulos parani

ABC-myymälöiden ja kylmäasemien liikevaihto laski 3,7 prosenttia. Syyksi kerrotaan polttonesteiden alemmat myyntihinnat ja marketkaupan laajentuneet aukioloajat, jotka heikensivät päivittäistavarakauppaa liikennemyymälöissä.

Käyttötavarakauppa, liikennemyymälä- ja polttonestekauppa sekä matkailu- ja ravitsemiskauppa paransivat liikevaihdon laskusta huolimatta tuloksiaan. Hotelli Alexandrassa ja Hotelli Paviljongissa majoittujien määrä kasvoi muuta markkinaa nopeammin.

Keskimaan liiketoiminnan kannattavuus on kokonaisuutena hyvä. Operatiivinen tulos on ennakkotiedon mukaan 12,3 miljoonaa euroa eli 1,9 miljoonaa euroa edellisvuotta vähemmän.

Seppälän uuden Prisman avaus laski Keskimaan tulosta vähemmän kuin ennakoitiin, sillä myynti kasvoi odotettua enemmän.

Jyväskylän keskusta, Kompassi aukio
Tavaratalo Sokos muuttuu erikoiskauppojen Sokos-keskukseksi.Arvo Vuorela / Yle

Kolme ikävää päätöstä

Jyväshovin lopettamisen lisäksi Keskimaan vuoden 2016 ikäviä päätöksiä olivat Sokoksen liiketoiminnan supistaminen ja Jämsän Rosson sulkeminen. Näillä toimilla Keskimaa pyrkii säilyttämään yhtiön kaikki toimialueet kannattavina.

Keskimaa investoi vuonna 2016 yhteensä 26,4 miljoonaa euroa Seppälän uuteen Prismaan ja Hotelli Alexandran uudistukseen. Osuuskauppa työllisti keskimäärin 1834 henkilöä eli saman verran kuin vuonna 2015.

Keskimaassa maksettiin vuonna 2016 historian suurin palkkasumma eli yli 68 miljoonaa euroa. Summa kasvoi edellisestä vuodesta noin viisi miljoona euroa enemmän kuin vuonna 2015.

Tänä vuonna Keskimaa tavoittelee edelleen myynnin kasvua hintojen alennuksilla ja laajoilla aukioloajoilla. Tavaratalo Sokoksen jalostaminen kauppakeskukseksi jatkuu. Vireillä on myös hanke Sokoksen yläkerrosten muuttamiseksi asunnoiksi. Hotelli Alexandran uudistettu ravintola Jalo talviterasseineen avataan maaliskuun alussa ja pääosa huoneremonteista valmistuu kesä-heinäkuussa.

Osuuskauppa Keskimaa

2016

2015

muutos %

Verollinen myynti

730,2

705,2

3,5

Liikevaihto

599,1

578,3

3,6

Operatiivinen tulos

12,3

14,2

-15,7

Tilikauden tulos

10,4

10,4

0,0

Henkilökunnan määrä keskimäärin

1 834

1 835

-0,1

Lue seuraavaksi