Lehdet 100 vuotta sitten: Viina syynä kansallisia elinjuuria jäytävälle velttoudelle ja tapainvilliintymiselle

Alkoholilain uudistuksesta syntynyt kalabaliikki viinan turmeluksesta ei ole uutta Suomessa. Myös tasan sata vuotta sitten raittiusihmiset olivat kovin huolissaan viinan aiheuttamista haitoista.

historia
Kuva Riihimäen Sanomien etusivusta 17.2.1917
Kuvakaappaus Riihimäen Sanomista Kansalliskirjaston digitoidusta aineistosta

Riihimäen Sanomat 17.2.1917 Raittiutta harrastaville kansalaisille

Jokainen aikaansa seuraava kansalainen käsittää vakaumuksellisen raittiustyön tärkeyden nykyaikana. Onhan jokapäiväinen kokemus selvästi osoittanut, että vielä sangen lukuisat kansamme jäsenet ovat lujasti kiinni vanhoissa alkoholitavoissaan.

Raittiustietoisuus ei ole vielä niin läpitunkenut kaikkia kansankerroksia, että saattaisimme jäädä levollisina odottamaan sen ajan tuloa, jolloin eduskunnan hyväksymän kieltolain vahvistamisella sekä kotoiselle että ulkomaiselle alkoholitulvalle telkeet pantaisiin.

Ryhdyttäköön kaikkialla yli koko maan tällaiseen raittiusvalistustoimintaan, vastapainoksi kaikelle sille kansallisia elinjuuria jäytävälle velttoudelle ja tapainvilliintymiselle, joka nyt uhkaa korkeampien siveellisten rientojemme hentoja taimia.

Raittiuden ystävien Opintolautakunta

Hämetär 17.2.1917

Hämeenlinnan maalaiskunnan elintarvikelautakunta jakaa kuntalaisille heti saapuessa 8 dritteliä voita voikorteilla. ... Voikorttia annetaan pastori Hernbergin huvilasta Hätilän kartanon alustalaisille ja niille, jotka asuvat kartanon itäisellä puolella sekä Linnanniemen ja Rinkelinmäen ympärillä asuville.

Kuva Hämetär lehden etusivulta 17.2.1917
Kuvakaappaus Hämetär-sanomalehdestä Kansalliskirjaston digitoidusta aineistosta

Hämeenlinnan höyrysahan konttorista annetaan sahan työväelle, Hätilänkartanon länsipuolella asuville sekä Luhtialan väelle. Sokerikortit on otettava mukaan. Talollisille ja torppareille ja niille, jotka muualta saavat voita ei anneta voikortteja. Voikortteja saa joka arkipäivä klo 9-11 ap. ja 6-8 illalla past. Hernbergin huvilasta ja sahan konttorista niillä ajoilla jolloin konttori on auki.

Hämeen Sanomat 17.2.1917

Uutta urheilukirjallisuutta

Urheilijain kustannusosakeyhtiön kustannuksella on ilmestynyt: Lauri Pihkala: Pitkäpallo. Pallonlyönnin merkitys, säännöt, opetusohjeita ja harjoitusneuvoja.

Mainos Riihimäen Sanomissa 17.2.17
Kuvakaappaus Riihimäen Sanomista Kansalliskirjaston digitoidusta aineistosta