Euroopan parlamentti ehdottaa robottiautoille vakuutusjärjestelmää

Euroopan parlamentti vaatii EU:n laajuisia sääntöjä nopeasti kehittyvään robotiikkaan. Lain avulla voitaisiin vastata esimerkiksi turvallisuuteen liittyviin kysymyksiin.

robotit
Robottiauto.
5G-teknologia voi vauhdittaa muun muassa robottiautojen kehittämistä toimivammiksi ja turvallisemmiksi.Derrick Frilund / Yle

Kuka on vastuussa, jos itseohjautuva robottiauto ajaa kolarin? Tähän ja muihin robotiikkaan liittyviin eettisiin ja vastuukysymyksiin Euroopan parlamentti haluaa pikaisesti selvyyttä yhteisillä säännöillä.

Parlamentti esittää pakollisen vakuutusjärjestelmän ja vakuutusrahaston perustamista. Näin varmistettaisiin, että itseohjautuvien autojen aiheuttamien vahinkojen uhrit saisivat täyden hyvityksen.

Lisäksi parlamentaarikot esittävät harkittavaksi, voitaisiinko roboteille tulevaisuudessa luoda erityinen oikeudellinen asema, joka auttaisi määrittelemään kuka on vastuussa robotin mahdollisesti aiheuttamista vahingoista.

Parlamentti hyväksyi robotiikkaa koskevan päätöslauselman tänään torstaina istunnossaan Strasbourgissa. Päätöslauselmassa parlamentin jäsenet pyytävät Euroopan komissiota esittämään robotiikkaa ja tekoälyä koskevia sääntöjä.

Robotiikkaa koskevia sääntöjä on jo valmisteilla monissa maissa. Parlamentaarikkojen mukaan EU:n on syytä edetä asiassa nopeasti, jotta ei jouduta tilanteeseen, jossa EU:ssa on noudatettava muiden maiden asettamia sääntöjä.

Mietinnössä pyydetään komissiota myös harkitsemaan Euroopan robotiikka- ja tekoälyviraston perustamista. Virasto tarjoaisi viranomaisille teknisiä, eettisiä ja sääntelyyn liittyviä asiantuntijapalveluita.

Lue myös: Suomen ensimmäinen luvallinen robottiauto liikenteeseen ensi kesänä