Herätys: Bernerin toimista lausunto, Kyberturvallisuusraportti julki ja Trumpin neuvonantajaehdokas kieltäytyi

Lue tästä päivän uutisaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Anne Berner.
Markku Ulander / Lehtikuva

Bernerin toimista lausunto

Eduskunnan tarkastusvaliokunta kertoo, onko sillä moitittavaa liikenneministeri Anne Bernerin (kesk.) toiminnasta valtionyhtiö Finavian johdannaisotkujen yhteydessä. Tarkastusvaliokunta arvioi myös yleisesti valtionyhtiöiden omistajaohjauksen toimintaa.

Yle näyttää verkkosivuillaan suorana tiedotustilaisuuden. Sen arvioidaan alkavan noin klo 12.

Kyberturvallisuusraportti julki

Sormi osoittaa kannettavan tietokoneen ruutua.
Ralf Hirschberger / EPA

Kuinka Suomessa on onnistuttu digitaalisten palvelujen turvallisuuden ylläpitämisessä ja kehittämisessä? Muun muassa tästä on luvassa arvioita tänään julkistettavassa, kyberturvallisuutta koskevassa raportissa. Odotettavissa on myös puntarointia siitä, onko Suomi kyberuhkiin varautumisen edelläkävijä.

Teollisuusliittojen fuusiolle sinetti?

Kolmen teollisuusliiton fuusio näyttää toteutuvan, sillä suurliiton perustamisesta on jo yksimielinen esitys. Metalliliiton, TEAMin ja Puuliiton hallitukset päättävät kantansa fuusioon tänään.

Miesten ja naisten erot sijoittajina

Pörssilukuja ja rahaa.
Ismo Pekkarinen / AOP

Sijoittaminen mielletään herkästi miesten asiaksi. Pörssin liikkeitä ja rahastojen arvon muutoksia kommentoivat julkisuudessa useimmiten miehet. S-Pankki selvitti, onko pankin asiakkaiden sijoittajaprofiileissa eroa sukupuolten välillä. Kävi ilmi, että kyllä on.

Maailma katsoo Müncheniin – selviävätkö Trumpin aikeet?

Münchenin vuotuinen turvallisuuskokous käynnistyy. Se tuo Eurooppaan presidentti Trumpin ulkopoliittisen hallinnon. Müncheniin saapuvat muun muassa varapresidentti Mike Pence, ulkoministeri Rex Tillerson ja puolustusministeri James Mattis. Viikonlopun kestävän kokouksen toivotaan tuovan selkeyttä siihen, mikä on Trumpin hallinnon ulkopoliittinen linja.

FT: Trumpin neuvonantajaehdokas kieltäytyi

Donald Trump
Donald TrumpMandel Ngan / Lehtikuva

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump etsii uutta turvallisuusneuvonantajaa, kun edellinen neuvonantaja joutui eroamaan viime maanantaina Sanomalehti Financial Times (siirryt toiseen palveluun) ja uutiskanava CBS (siirryt toiseen palveluun) kertovat, että Trump on tarjonnut paikkaa vara-amiraali Robert Harwardille. Reservissä ollut 60-vuotias Harward on kuitenkin torjunut työtarjouksen.

Lähteiden mukaan Harward oli tyytymätön edeltäjänsä esikuntaan ja olisi halunnut oman työryhmänsä mukaan Valkoiseen taloon. Siihen ei kuitenkaan suostuttu.

Vanhat tanssivat taas

Eilen juhlittiin abeja, mutta tänään on lukion tokaluokkalaisten vuoro. Yle on mukana seuraamassa vanhojen tansseja heti aamuvalmisteluista alkaen. Voit jakaa tunnelmia vanhojen tansseista Twitterissä ja Instagramissa tunnisteella #ylevanhat.

Sää löytää sinut. Nyt voit seurata paikkakuntasi säätä kätevästi Yle Uutisvahdissa. Lataa maksutta puhelimeesi tästä: http://yle.fi/uutisvahti