BirdLife: Lintuinfluenssan uhkaa merikotkille vielä vaikea arvioida

Lintuinfluenssavirus on tappanut Suomessa yhdeksän merikotkaa.

lintuinfluenssa
Merikotka Heinola vapautus
Juha-Petri Koponen / Yle

Lintuinfluenssan aiheuttamaa uhkaa merikotkakannalle on vielä vaikea arvioida, kerrotaan BirdLife Suomesta. Lintuinfluenssan tappamia luonnonvaraisia lintuja on Suomessa löytynyt neljätoista, joista yhdeksän merikotkia. (siirryt toiseen palveluun)

Uusin tapaus varmistui jokin aikaa sitten Eurajoen Luvialta. Valtaosa merikotkista talvehtii saaristossa, eikä kaikkia tautiin kuolleita lintuja ole todennäköisesti löydetty.

– Saaristosta raatoja ei kovin helposti löydetä, toteaa suojelu- ja tutkimusjohtaja Teemu Lehtiniemi.

Pesätarkastukset kertovat enemmän

Tähän mennessä lintuinfluenssaan kuolleita merikotkia on Lehtiniemen mukaan tullut tietoon sen verran vähän, etteivät ne helposti tee lovea kantaan. Populaatio on kasvava.

– Kesän pesätarkastuksissa viimeistään selviää, onko vanhoja lintuja kuollut niin paljon, että se vaikuttaisi pesivään populaatioon.

Talviaikaan iso osa Suomessa elävistä merikotkista on paitsi nuoria, myös Venäjän puolelta Suomeen tulleita.

– Vaikea sanoa, mitkä niistä ovat meillä pesiviä ja mitkä muuta kantaa.

500 merikotkaparia

Suomen merikotkakanta on vuosien suojelutyöllä saatu pelastettua (siirryt toiseen palveluun)sukupuuton partaalta. Maailman luonnonsäätiön WWF:n merikotkatyöryhmän aloittaessa toimintaansa 1970-luvun alussa, Suomessa oli vain kolmisenkymmentä pesivää merikotkaparia ja poikasia syntyi vuosittain puolenkymmentä. Nyt Suomessa on nykyään vajaat 500 merikotkaparia. Poikasia syntyy noin 450 vuosittain.

Suomen ensimmäinen H5N8-tyypin lintuinfluenssatapaus todettiin marraskuussa. Eurajoen lisäksi lintuinfluenssaan kuolleita merikotkia on löytynyt Harjavallasta, Raumalta, Kemiönsaarelta ja Ahvenanmaalta.

Leviävä lintuinfluenssatyyppi on tappava linnuille, mutta se ei tartu helposti ihmiseen eikä siitä ole viranomaisten mukaan hengenvaaraa ihmisille.