Penkkariväki näytti maailmalle mallia

Penkkariajelut värittivät eteläsavolaisten harmaata päivää torstaita. Nuorten oivallukset olivat perinteiseen tapaan osuvia.

penkkarit
Savonlinnan taidelukiolaisten tyylinäyte.
Taidelukiolaiset tervehtivat savonlinnalaisia värikkääseen tapaansa.Jarmo Nuotio / Yle
Mikkelissä ajankohtaiset maailmanpolitiikan asiat nousivat esille useissa lakanoissa.
Mikkelissä ajankohtaiset asiat nousivat esille useissa lakanoissa.Risto Puolimatka / Yle

Maailmanpolitiikka näkyi odotetusti Mikkelin penkkariajelulla. Donald Trumpilla ja abiturienteilla oli kummasti yhteneväisyyksiä, suureksi pitäisi jälleen päästä. Huulirasvan vaikutukset tunnettiin Mikkelissäkin, ja irvailuja oli ajankohtaisista viihdeohjelmista. Lakanoissa olivat sekä Tuntematon sotilas että Suomi 100 vuotta.

Penkkariajelua Mikkelissä vuosimallia 2017.
Mikkelissä viihdytti abien oma versio Putous-ohjelman hahmosta.Risto Puolimatka / Yle

Penkkariajelu kulki perinteistä reittiä Maaherrankatua torin länsilaidan puolelta Vilhonkadulle ja sieltä Porrassalmenkatua pohjoiseen. Vuorikadun kautta kurvattiin uudelle kierrokselle.

Kuorma-autoja oli yhdeksän ja niiden kyydissä noin 240 abiturienttia. Reitin varrella oli kansaa väliin harvakseltaan ja väliin tungoksena, parhaalla paikallako odottamassa karkkia, mutta sitä heiteltiin tasaisesti molemmin puolin katua.

Päähine suuren maailman tyyliin.
Risto Puolimatka / Yle

Savonlinnassa ei heitelty karkkeja auton lavalta

Savonlinnan abeilla ei ollut materiaalista pulaa iskulauseita rakentaessaan. Eväät tulivat Yhdysvaltain tuoreen presidentin Donald Trumpin vähintäänkin värikkäästi alkaneesta valtakaudesta sekä oluesta.

Kun yhdessä lakanassa julistettiin opiskelijoiden ilmiömäistä menestymistä ylioppilaskirjoituksissa vaihtoehtoisten faktojen nimissä, niin toisessa lakanassa taidelukiolaiset kehuivat Trumpin tehneen heidän opinajostaan jälleen suuren. Kuorma-autojen kyljistä löytyi myös maininta huurteisen matkan alusta ansaituista vapaista.

Terveisiä Savonlinnan penkkariajelulta.
Savonlinnassa viihdytti Trump-hallinnon vaihtoehtoiset faktat.Jarmo Nuotio / Yle

Pukeutumisessa Savonlinnan abit noudattivat vapaata mutta sitäkin leveämpää skaalaa. Asun valinnassa oli noudatettu sekä tunnetta että järkivalintaa. Kaksoistutkinnon suorittajilla oli päällään tulevia työasuja, Punahilkan asun alta puolestaan tuumattiin, että niin päivä kuin asukin on jotenkin sadunomainen.

Savonlinnassa juhlivia abeja on kaikkiaan noin 201, lyseon lukiossa 116 ja Taidelukiossa 85. Kuorma-autojen kurvatessa perinteiselle reitilleen kaupungilla, väkeä kertyi kadunvarteen ruuhkaksi asti pysähdyspaikoilla. Määräys kun oli, että karkkeja ei liikkuvan auton lavalta heitellä.