1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Eläkevakuutusyhtiöt

Loppuvuosi pelasti eläkeyhtiöiden tuotot – yhä useamman eläke on nyt sijoitusten varassa

Eläkeyhtiöiden sijoitusvarallisuus paisui viime vuonna kaikkien aikojen ennätykseen. Parhaimmat tuotot keräsi kuntien ja valtion työntekijöiden eläkkeitä hoitava Keva.

Eläkevakuutusyhtiöt
Vanhuksen kädet tietokoneen näppäimistöllä.
Yle

"Viime vuosi yllätti", "Poikkeuksellisen vaihteleva vuosi", "Olipa aikamoinen vuosi". Nämä suorat lainaukset eläkeyhtiöiden viime vuoden tilinpäätöstiedotteista kertovat sijoitustarinaa, joka kuitenkin päättyi varsin onnellisesti.

– Vuosi oli sijoitustuottojen näkökulmasta kaksijakoinen. Alkuvuotta leimasi osakekurssien voimakas lasku, ja myös Ilmarisen sijoitustuotot jäivät miinukselle. Loppuvuonna tulos parani selvästi. Haastavissa olosuhteissa saavutimme kohtuullisen hyvän sijoitustuoton, kuvailee Ilmarisen toimitusjohtaja Timo Ritakallio.

– Vuoden alku oli tosi musta. Loppuvuonna vallitsi kuitenkin erikoinen tunnelma. Brexit-äänestyksen tulos ja Trumpin valinta Yhdysvaltojen presidentiksi yllättivät markkinat, mutta niin yllättivät vaalitulosten vaikutuksetkin osakemarkkinoihin, arvioi Varman varatoimitusjohtaja Reima Rytsölä.

Myös korkosijoituksista onnistuttiin tiristämään tuottoja jopa odotuksia enemmän.

– Aika harva olisi vuoden 2016 alussa ennustanut, että korkosijoituksista on edeltäneiden vuosien jälkeen vielä puristettavissa toteutuneen kaltaisia tuottolukuja, sanoo puolestaan Kevan eli Kuntien eläkevakuutuksen sijoitusjohtaja Ari Huotari.

Kevan korkosijoitukset tuottivat viime vuonna 6,5 prosentitia. Kokonaisuudessaan sen lähes 49 miljardin euron sijoituspotin nettotuotto oli 7,4 prosenttia eli lisää rahaa tuli yli 4 miljardia euroa.

Eläkevakuutusyhtiöiden sijoitusvarallisuuden tuotto, graafi
Yle UUtisgrafiikka

– Loppujen lopuksi viime vuodesta tuli kohtalaisen hyvä tai ainakin keskimääräinen. Nyt meillä on enemmän työeläkevaroja kuin viime vuoden lopussa ja saattaa olla enemmän kuin koskaan, sanoo johtava ekonomisti Reijo Vanne eläkeyhtiöitä edustavasta Työeläkevakuuttajista.

Eläkejärjestelmän sijoitusvarallisuus oli toissa vuoden lopussa lähes 185 miljardia euroa. Nyt Vanne uskoo potin lähentelevän 190 miljardia euroa.

Sijoitusten tuotoilla entistä suurempi merkitys

Vuosikymmeniä eläkemaksuja kerättiin työnantajilta ja työntekijöiltä enemmän kuin eläkkeitä maksettiin. Ylijäämä rahastoitiin ja sijoitettiin tulevaisuutta varten.

Suunta muuttui yksityisillä aloilla nelisen vuotta sitten ja nyt tänä vuonna myös julkisilla aloilla, eli eläkkeisiin kuluu nyt enemmän rahaa kuin eläkemaksuista tulee. Puuttuvat eläke-eurot otetaan suoraan sijoitusten tuotoista.

– Sekä yksityisellä että tänä vuonna myös julkisella puolella on siirrytty siihen, että eläkkeitä maksetaan selvästi enemmän ulos kuin mitä maksuilla tulee sisään. Siksi hyvillä sijoituksilla ja sijoitustuotoilla on suuri merkitys. Meillä tosin on puskureita, joten tuottojen heilahtelut eivät heti vaikeuta eläkkeiden maksamista, Vanne vakuuttaa.

Sijoitusten lisäksi käänteeseen on varauduttu myös nostamalla aika-ajoin työeläkemaksun tasoa. Veroluonteisena maksuna sitä ei kuitenkaan voi nostaa loputtomiin, sillä se iskee suoraan yritysten kustannuksiin ja palkansaajien käteen jääviin tuloihin. Vuoden 2017 alusta maksu nousi jälleen ja poikkeusellisesti vain palkansaajilla. Syynä eivät kuitenkaan olleet heikot sijoitustuotot vaan kilpailukykysopimus.

Lisäksi vuoden alusta astui voimaan eläkeuudistus, jossa alinta vanhuuseläkeikää nostetaan.

– Eläkeuudistuksen ja sijoitusten tuottojen ansiosta työeläkemaksujen korotuspaineet näyttävät hyvin pieniltä hyvin pitkään. Tulevaisuudestahan ei kukaan varmuudella tiedä, mutta eläkkeiden rahoituksen suhteen ei ole syytä huoleen, Vanne sanoo.

Lue seuraavaksi