1. yle.fi
  2. Uutiset

Kymijoen Lohisoitto soi 100-vuotiaalle Suomelle

Ensi kesänä järjestettävä tapahtuma tarjoaa asiaa myös siitä, miten musiikki voi helpottaa muistihäiriöistä kärsivien ihmisten omaisia.

Suomi 100
Aallon Uljaat laulu- ja soitinyhtye, Kymen Lohisoitto
Aallon Uljaat laulu- ja soitinyhtye esiintyi Lohisoitossa 2009.YLE / Raine Martikainen

Kymijoen Lohisoitto (siirryt toiseen palveluun) tarjoilee ensi kesänä musiikkia jazzista ja klassisesta rokkiin. Avajaiskonsertissa Kymi Sinfonietta ja Pietarin Filharmonia yhdistyvät yli 60 muusikon orkesteriksi. Kokoonpano esittää Uuno Klamin Kalevala-sarjan. Kapellimestarina nähdään Nikolai Alxeev.

Langinkosken keisarillisella kalastusmajalla Keisarillisen illan solisteina esiintyvät huilisti Sami Junnonen ja kanteleen soittaja Eva Alkula. Heidän "Laet lauloi" -projektinsa linkittyy Suomi 100 vuotta -teemaan. Suomalaisuus kuuluu myös Merikeskus Vellamon konsertissa, jossa esiintyvät Sakari Kukko ja Piirpauke-yhtye. Kokoonpano yhdistelee ennakkoluulottomasti kansanmusiikkia eri musiikkilajeihin.

Yleisön suosioon nopeasti nousseessa Karhulan Lamppuvaraston konsertissa eri tyylilajit lyövät kättä rajoja rikkoen. Esimerkiksi barokkimusiikki yhdistyy rock-vaikutteisiin Café Barock House Bandin konsertissa. Tavoitteena on saavuttaa molemmista tyylilajeista innostunut yleisö uudenlaisen musiikin äärelle.

Musiikista apua muistihäiriöisten omaisille

Musiikin lisäksi luvassa on luento- ja keskustelutilaisuus musiikin hyvinvointivaikutuksista. Musiikin inhimillistä voimaa käsittelevä tilaisuus on tänä vuonna kohdennettu muistisairauksista ja mielenterveysongelmista kärsivien omaisille ja potilaiden hoitajille, joille tarjotaan musiikkiterapiaan nojautuvia keinoja sairastuneen ymmärtämiseen ja vuorovaikutuksen auttamiseen.

Viime vuonna luennon aiheena oli musiikin vaikutus aivoinferktipotilaiden toipumisprosessissa ja muistisairaiden toimintakyvyn tukemisessa. Luento sai niin hyvän vastaanoton, että vastaavalle tilaisuudelle nähtiin tilausta.

Talkoilla tehty festivaali

Liput tulevat myyntiin maaliskuussa. Maksullisten konserttien lisäksi on myös maksuttomia torikonsertteja. Lohisoitto kuuluu myös Mussalon golfkentällä.

Viisipäiväinen talkoovoimin järjestettävä musiikkifestivaali järjestetään nyt 22. kerran. Kesäkuussa järjestettävä Lohisoitto on osa Suomi 100 vuotta -tapahtumia.

Lue seuraavaksi