Lentokenttäriita: Lentoasemasäätiön toimitusjohtaja epäilee, että maakuntaliitolla ei ole rahaa

Maakuntajohtajan mukaan rahaa on, jos kohde on tukikelpoinen.

lentoliikenne
Lennonjohtaja Mikko Väkevä valvoo koneen lähtöä Lappeenrannan kentältä
Kare Lehtonen/Yle

Reittilentojen aloittaminen Lappeenrannan lentokentältä tulevana kesänä näyttää karahtaneen kalkkiviivoille. Tilanne on herättänyt hämmennystä lentoaseman johdossa ja paikallisissa poliitikoissa.

Saimaan lentoasema säätiön toimitusjohtaja Olli Naukkarinen on suorasanaisesti syyttänyt maakuntajohtaja Matti Viialaista lentoliikenteen hiekoittamisesta. Naukkarisen mukaan "maakuntajohtajan sooloilu on systemaattisesti sabotoinut" yritykset reittilentojen aloittamiseksi. Toimitusjohtaja epäilee, että taustalla olisivat taloudelliset seikat.

– Alkaa vaikuttaa siltä, että maakuntaliitto ei ole saanut järjestettyä omaa rahoitustaan tähän lentotoimintaan. Viime vuodelta on maksamatta tiettyjä osuuksia. Tämä on ollut pitkään taustalla, Naukkarinen sanoo.

Viialainen: Hankehakemusten pitää olla tukikelpoisia

Olisiko Etelä-Karjalan liitolla ollut rahaa toiminnan pyörittämiseen, jos lentoliikenne olisi kesällä aloitettu? Viialainen vastaa pitkästi ja tiivistää lopuksi:

– Hankehakemusten pitää olla tukikelpoisia. Liiton rahat ovat käytettävissä investointeihin, kehittämishankkeisiin, sellaisiin tukiin, joiden edunsaaja on Etelä-Karjalassa. Ulkomaille me emme ryhdy rahaa siirtämään, Viialainen sanoo.

Lentoasemasäätiön ajatuksena oli, että Lappeenrannan kaupunki olisi tukenut lentoyhtiötä ostamalla lentolippuja julkisen hankinnan kautta. Muun muassa koululuokkia olisi lennätetty luokkaretkelle Keski-Eurooppaan.

Viialaisen mukaan lippujen ostoon rahaa liitolta ei olisi irronnut.