1. yle.fi
  2. Uutiset

HRW: Irakissa tuhotaan suunnitelmallisesti sunnikyliä

Irakista paenneet sunnimuslimit pelkäävät shiialaisten puolisotilallisten joukkojen väkivaltaa. Ihmisoikeusjärjestön mukaan pelkoon on syytä.

Ulkomaat
Autoja, sotilaita
Irakin armeija pysäytti ryhmän Mosulin pyrkiviä vapaaehtoisia shiiataistelijoita tiesululla Mosulin itäpuolella.Tom Kankkonen / Yle

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW) arvostelee kovasanaisesti Irakin armeijaa tukevia shiiamuslimien puolisotilaallisia joukkoja.

HRW:n julkaiseman raportin (siirryt toiseen palveluun) mukaan Kansan mobilisointi -järjestöön (PM) kuuluvat taistelijat ovat tuhonneet kolme sunnikylää Mosulin kaupungin luoteispuolella. Kylistä on tuhottu ainakin 354 taloa.

Kylät olivat parin vuoden ajan terroristijärjestö Isisin valtaamia. Irakin armeija ja Iranin kouluttamat shiiajoukot ovat syksystä alkaen vallanneet takaisin Isisin hallitsemia alueita. Myös kyseiset kolme kylää vallattiin loppusyksystä.

HRW:n silminnäkijöiltä ja satelliittikuvista saamien tietojen mukaan PM on tuhonnut kyliä järjestelmällisesti räjäyttämällä, puskutraktoreilla ja polttamalla. HRW:n mukaan tuhoamiseen ei ole ollut sotilaallista tarvetta.

Shiiamiliisi sanoo, että monet talot olivat kärsineet vaurioita jo sodan aikana, koska Isis käytti niitä tukikohtinaan ja kylissä räjäytettiin paljon autopommeja. Vapauttamisen jälkeen taloihin oli jätetty miina-ansoja.

HRW ei usko selityksiin, vaan vaatii Irakin hallitusta selvittämään tapahtumat. HRW:n mukaan siviiliomaisuuden tuhoaminen ilman sotilaallista syytä voi täyttää sotarikoksen tunnusmerkit. Järjestön tiedossa on ryöstelytapauksia myös armeijan valtaamista kylistä.

Monet Irakista paenneet sunnimuslimit pitävät shiiamiliisin muodostamaa uhkaa suurimpana tekijänä, miksi eivät halua palata takaisin.

Lähde: Reuters

Lue seuraavaksi