Trumpin "diili" Lähi-idässä ohittaa palestiinalaisten toiveet

Suomalaisasiantuntijan mukaan Trumpin puheet ovat paperilla suuria, mutta niissä on vain vähän konkretiaa Israelin ja palestiinalaisten kriisin ratkaisemiseksi.

Lähi-itä
Israel Jerusalem muuri länsiranta.
Jim Hollander / AOP / EPA

Washingtonissa nähtiin kahden hyvän kaveruksen tapaaminen, kun Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu vieraili presidentti Donald Trumpin luona Washingtonissa.

Trump hahmotteli rauhanratkaisua, "diiliä", joka ei enää välttämättä perustuisi kahden valtion periaatteeseen eli Israelin ja palestiinalaisten omaan valtioon.

– Trumpin eväillä diilin aikaansaaminen on kyllä todella vaikeaa, sanoo Lähi-itää pitkään seurannut professi Hannu Juusola Helsingin yliopistosta.

Yhdysvaltain uuden presidentin lausunto näyttää olevan suuri linjanmuutos Yhdysvaltain pitkäaikaiseen linjaan ja murentaisi myös kansainvälisen yhteisön kannan.

Juusola muistuttaa kuitenkin, että toistaiseksi Trumpin puheet ovat suuria lähinnä paperilla. On vaikea sanoa mitä kahden valtion mallista luopuminen merkitsisi mahdollisten rauhanneuvottelujen kannalta.

Trumpin lausunnot myötäilevät nyt vain Israelia

Juusolan mielestä on huolestuttavaa, että Trumpin Lähi-idän linjausten takana tuntuu olevan pieni piiri, joka tuntee huonosti Lähi-idän konfliktin taustoja. On arvioitu, että suuri vaikutus on esimerkiksi vävyllä Jared Kushnerilla, joka on ortodoksijuutalainen ja jota pidetään Israelin pääministerin henkilökohtaisena ystävänä.

Yksi valtio tai kaksi valtiota. Minä olen tyytyväinen kaikkiin ratkaisuihin.

Donald Trump

Sen sijaan lausuntojen takana ei ole Yhdysvaltain ulkoasianhallinnon ammattilaisia. Ammattilaiset kuitenkin tarvittaisiin, jos yhden valtion mallista alettaisiin käytännössä neuvotella. Myös palestiinalaisten ääni saattaisi siinä vaiheessa tulla kuuluviin.

– Voihan olla, että jos Trump jossain vaiheessa alkaa neuvotella palestiinalaisten kanssa, myös hänen omat lausuntonsa muuttuisivat. Mutta on vaikea sanoa mitä tapahtuu, hän kun on niin arvaamaton, Juusola arvioi.

Yhden valtion mallin yksityiskohdista ei ole tietoa

Tässä vaiheessa on täysin epäselvää minkälaisia Trumpin toivomat rauhanneuvottelut voisivat olla ja minkälaisesta yhden valtion mallista voitaisiin neuvotella.

Olisiko kyse esimerkiksi mallista, jossa olisi yksi demokraattinen valtio Jordanjoesta länteen eikä erikseen Israelin ja Palestiinan valtiota? Tämä voisi sopia myös palestiinalaisille. Vai olisiko kyseessä malli, jossa palestiinalaisilla olisi jonkinlainen autonomia Israelin sisällä, mutta ei itsenäisyyttä?

– Tässä vaiheessa palestiinalaisten johto on tehnyt selväksi, että se ei ole halukas neuvottelemaan yhden valtion mallista. Se ei usko, että Israel suostuisi palestiinalaisia tyydyttävään vaihtoehtoon, Juusola sanoo.

Israelissa etenkin oikeistopuolueet ovat kiittäneet Trumpin lausuntoja. Esimerkiksi kovan linjan oikeistolaisen Jewish Home -puolueen johtaja Naftali Bennet oli tyytyväinen

– On koittanut uusi aika ja uudet ideat. Ei ole mitään syytä perustaa Jordanian lisäksi uutta palestiinalaista valtiota, hän sanoi.

Vaihtoehtoisille malleillekin voisi olla tilausta

Lähi-idän tutkimuksen professori Hannu Juusola myöntää, että periaatteessa uusille ratkaisuille voisi olla Lähi-idässä tilausta. Nykyinen kiista Israelin ja palestiinalaisten väliillä on kestänyt vuosikymmenia eikä rauhaa ole saatu aikaan.

Ongelma on esimerkiksi se, Länsiranta on jo niin täynnä Israelin siirtokuntia, että sen jakaminen kahteen valtioon on hyvin vaikeaa.

Se, että Trump heiluttelee nykyisiä ajatuksia, saattaisi Juusolan mukaan pitkällä tähtäimellä johtaa johonkin hyväänkin. Lyhyellä tähtäimellä Trumpin heitot kuitenkin lisäävät epävarmuutta.

– Toisen osapuolen etujen täydellinen unohtaminen johtaa helposti siihen, että väkivalta lisääntyy, Juusola sanoo.