Kimmo Jarva: "Lentokentän edun mukaista olisi saada lentoja jo tänä vuonna"

Lappeenrannan kaupunginjohtaja ottaisi Etelä-Karjalan kunnat maakuntaliiton tilalle lentoasemayhtiön omistajiksi.

Etelä-Karjala
Primera yhtiön lentokonella menossa jäänpoisto Lappeenrannan lentokentällä
Kare Lehtonen/Yle

Keskeneräisten asioiden puiminen julkisuudessa harmittaa kaupunginjohtaja Kimmo Jarvaa. Sopimustilanteisiin liittyvän vaitiolovelvollisuuden rikkominen vanhingoittaa neuvottelujen käymistä nyt ja tulevaisuudessa.

–Jos ollaan kaksi vuotta satunnaisten charter-lentojen varassa, joudutaan lentokentän tulevaisuudenkuva arvioimaan uudelleen. Tarkoitus ei ollut pitää kenttää tyhjillään, sanoo Jarva.

Vaikka maakuntajohtaja Matti Viialaisen näkemykset eivät Jarvaa yllättäneet, on hänestä on vaikea ymmärtää, miksi Saimaan lentoasemasäätiön omistajat ovat eri linjoilla reittilentojen aloittamisesta.

– Maakuntajohtaja on ollut omissa näkemyksissään johdonmukainen. Meillä on kuitenkin poikkeavat näkemykset, Jarva sanoo.

Tulevienkin vuosien lennot vaarassa

Lentokentän edun mukaista olisi aloittaa säännölliset lennot jo tänä vuonna. Mikäli reittilennot jäävät toteutumatta, tarvitaan toiminnan ylläpitämiseen veronmaksajien rahoja.

– Tässä saattavat vaarantua tulevienkin vuosien lennot, jos emme pääse yksimielisyyteen, Jarva sanoo.

Maakuntaliitosta tulee maakuntauudistuksen myötä valvova viranomainen, jolloin sen osallistuminen muun muassa yritystoimintaan arvioidaan uudelleen.

Kimmo Jarvan mielestä muut Etelä-Karjalan kunnat voisivat omistaa Saimaan lentoasemasäätiöstä sen 30 prosenttia, minkä ne nyt omistavat maakuntaliiton kautta.