1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kuntavaalit 2017

Kristiinankaupungissa taistellaan lilliputtilukiosta – olisiko vihdoin aika yhdistää ruotsinkieliset ja suomenkieliset koulut

Lukioiden yhdistämisestä on puhuttu liki 40 vuotta, mutta nyt oppilasmäärät pienenevät hälyttävästi.

Kuntavaalit 2017
Kuntavaalipaneeli Kristiinankaupungissa.
Kuntavaalipaneeli Kristiinankaupungissa.Anri Koski / Yle

Kristiinankaupungissa lukiokeskustelu käy kiivaana ja tilastot ovat synkät. Pari vuotta sitten suomenkielisessä lukiossa oli 82 oppilasta ja ruotsinkielisessä 50. Nyt oppilasmäärät ovat edelleen laskussa, suomenkielisessä lukiossa opiskelee 65 ja ruotsinkielisessä 34 oppilasta.

Yle Pohjanmaan, Ilkan ja Pohjalaisen yhdessä järjestämässä kuntapaneelissa nousi esiin lukiokysymys ja se puhuttaa näissä kuntavaaleissa.

Lukuun ottamatta RKP:tä, kaikkien muiden puolueiden panelistit kannattivat lukioiden yhdistämistä. Tätä kannatti voimakkaasti myös paikalle tullut yleisö.

SDP:n Anja Heinäsen mielestä lukiot olisi pitänyt yhdistää aika päiviä sitten. Samoilla linjoilla oli myös keskustan Pauliina Andlin.

Perussuomalaisten Jukka Kangasniemi sanoi, että hän on ehdottanut yhdistämistä jo 1980-luvulla.

– Nyt on menetetty jo paljon. Tänne olisi pystytty kasvattamaan kaksikielistä porukkaa, joille olisi kysyntää, sanoi Kangasniemi.

Yläasteet lähelle

Anita Viik-Ingvesgård (kd.) ja vasemmistoliiton Paavo Sallinen kannattivat lukioiden yhdistymistä ja kaksikielistä lukiota. Yläasteet pitäisi saada samaan paikaan tai lähelle lukiota.

– Sama katto ei varmista yhteistyötä, pitää olla toimintaa. Lukioasiasta on valmistumassa muutaman kuukauden sisällä selvitys, vakuutti RKP:n Åsa Bomstedt.

Kokoomuksen Petri Pihlajaniemi muistutti pienistä oppilasmääristä ja toivoi, että vihdoin päästäisiin saman katon alle. Hän muistutti myös siitä, että ruotsinkielinen yläaste on niin huonossa kunnossa, että sen remontti veisi miljoonia.

Yleisön keskuudessa kannatusta sai kampuksen perustaminen. Siinä molemmat yläasteet ja molemmat lukiot olisivat samoissa tiloissa.

– Tilaa kyllä on. Kun itse kävin lukiota, niin silloin suomenkieliseen kouluun sopi 400 lukiolaista, huomautti Pihlajaniemi.

Yhteislukiota on puuhattu liki 40 vuotta. Tuleeko se uudella valtuustokaudella, se nähdään seuraavien vuosien aikana.

Lue seuraavaksi