1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Trumpin neuvonantajaehdokas kieltäytyi

Donald Trump tarjosi turvallisuusneuvonantajan paikkaa, mutta vara-amiraali ei ottanut sitä vastaan.

Ulkomaat
Donald Trump kävelee valkoisen talon käytävällä.
Yhdysvaltain presidentti Donald trump on toistaiseksi ilman turvallisuusneuvonantajaa.Brendan Smialowski / AFP

Yhdysvaltain presidentin Donald Trump etsii uutta turvallisuusneuvonantajaa, kun edellinen neuvonantaja joutui eroamaan viime maanantaina.

Trump tarjosi paikkaa vara-amiraali Robert Harwardille, kertoivat sanomalehti Financial Times (siirryt toiseen palveluun)sekä uutiskanava CBS (siirryt toiseen palveluun). Reservissä ollut 60-vuotias Harward on kuitenkin torjunut työtarjouksen.

Lähteiden mukaan Harward oli tyytymätön edeltäjänsä esikuntaan ja olisi halunnut oman työryhmänsä mukaan Valkoiseen taloon. Siihen ei kuitenkaan suostuttu.

Valkoisen talon viranomaislähde vahvistaa uutistoimisto Reutersille Harwardin kieltäytyneen turvallisuusneuvonantajan paikasta. Viranomaisen mukaan torjumisen syinä olivat kuitenkin perhesyyt sekä taloudelliset kysymykset.

Valkoisen talon edellinen turvallisuusneuvonantaja Michel Flynn ehti toimia tehtävässään vain 24 päivää ennen kuin hän erosi tehtävästään. Flynnin kerrotaan antaneen puutteellista tietoa keskusteluistaan Venäjän suurlähettilään kanssa ja johtaneen harhaan varapresidentti Mike Penceä.

Vaihtoehtoja vielä jäljellä

Valkoinen talo nimesi tiistaina kolme mahdollista vaihtoehtoa turvallisuusneuvonantajan paikalta eronneen Michael Flynnin tilalle.

Kun Robert Haward ei ole käytetettävissä jäljellä ovat kovat nimet, Irakissa palvellut kenraaliluutnantti Keith Kellogg sekä keskustiedustelupalvelu CIA:n entinen johtaja David Petraeus.

Trump on jo nimittänyt Kelloggin virkaa toimittavaksi neuvonantajaksi. Hänet oli jo nimitetty kansallisen turvallisuusneuvoston sihteeriksi ja hän neuvoi Trumpia turvallisuuskysymyksissä ja ulkopolitiikassa kampanjan aikana.

David Petraeus puolestaan on ollut Trumpin suosiossa jo presidentinvaalikampanjan aikana. Tämä siitäkin huolimatta, että Petraeus joutui eroamaan vuonna 2012 tietovuodon takia. Hän oli luovuttanut salaisia tietoja elämäkertansa kirjoittajalle ja rakastajattarelleen.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi