Puolustusvoimain komentaja kaksoiskansalaisuudesta: ”Kansallisen turvallisuuden kannalta näillä asioilla on aikamoinen merkitys”

Kaksoiskansalaisiin voidaan pyrkiä vaikuttamaan, arvioi puolustusvoimain komentaja Jarmo Lindberg aamu-tv:n haastattelussa.

Ylen aamu
Jarmo Lindberg
Hallituksen puolustusselontekoa kommentoivat Aamu-tv:ssä puolustusvoimain komentaja Jarmo Lindberg sekä selonteon parlamentaarisen seurantaryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Seppo Kääriäinen (Kesk.) ja jäsen, kansanedustaja Krista Mikkonen (Vihr.).

Puolustusvoimain komentajan Jarmo Lindbergin mukaan korkeiden sotilasvirkamiesten ja sensitiivisiin tietoihin käsiksi pääsevien ihmisten kaksoiskansalaisuudella on merkitystä kansalliselle turvallisuudelle. Hän ei kuitenkaan ota suoraan kantaa siihen, kuinka isona riskinä hän kaksoiskansalaisia pitää.

– Jos joku sanoo, että sillä ei ole mitään merkitystä niin se on toki mielenkiintoinen kommentti. Kansallisen puolustuksen ja turvallisuuden kannalta näillä asioilla on aikamoinen merkitys, Lindberg sanoo aamu-tv:n haastattelussa.

Lindberg on huolestunut siitä, että korkean tason turvatarkastukset läpäiseviin kaksoiskansalaisiin voidaan pyrkiä vaikuttamaan. Lindberg nostaa esiin kysymyksen sensitiivisiin tietoihin pääsevien lojaliteetista.

– Joku ulkopuolinen voi olla sitä mieltä, että nythän tässä on henkilö johon kannattaa vaikuttaa.

Selonteossa luvataan paikkauksia puolustusvoimille

Lindberg kommentoi myös hallituksen eilen esittelemää puolustuspoliittista selontekoa. Selonteossa esitetään muun muassa 55 miljoonan euron lisäpanostusta puolustusvoimien valmiuden parantamiseen ensi vuodesta alkaen.

Lindbergin mukaan lisärahat menisivät muun muassa ampumatarvikkeisiin ja kaluston ylläpitokustannuksiin, mistä on jouduttu viime vuosina säästämään.

– Kun sotilaallinen toiminta Suomen ympäristössä on lisääntynyt viime vuosina, niin me olemme pitäneet yllä valmiutta ja palauttaneet toiminnan tason sille tasolle, mistä aikanaan lähdettiin leikkaamaan. Me olemme joutuneet siirtämään rahaa materiaalipuolelta toiminta- ja valmiuspuolelle. Tällä paikataan sitä.

Eduskunta saanee puolustusselonteon käsiteltäväkseen maaliskuussa.