Hyppää sisältöön

Poliisi siirsi Kiasman ja Lasipalatsin mielenosoitukset – turvapaikanhakijat siirtyivät suosiolla, Suomi ensin -ryhmästä osa vastusti

Poliisin mukaan leirejä muistuttavista kokoontumisista on aiheutunut haittaa sivullisille.

Kuva: Antti Haanpää / Yle

Poliisi päätti torstaina siirtää Kiasman ja Lasipalatsin liepeillä pidetyt mielenilmaukset muualle. Turvapaikanhakijoiden ja heitä vastustavien Suomi ensin -ryhmän mielenosoitus on jatkunut jo viikon.

Turvapaikanhakijat sopivat yhdessä poliisin kanssa uuden kokoontumispaikan Rautatientorille, jonne he ovat jo siirtyneet. Sen sijaan kaikki irakilaisia vastustavan Suomi ensin -ryhmän osallistujat eivät totelleet poliisin kehotusta poistua paikalta. Kahdeksan poistui, yhdelle on tulossa sakko niskoittelusta. Toinen teki voimakasta vastarintaa.

– Häntä epäillään virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta. Tämä henkilö on kiinniotettuna ja katsomme, miten tutkinta jatkuu hänen osaltaan, sanoo ylikomisario Seppo Kujala.

Poliisi teki päätöksen siirtää leirit, koska ne häiritsivät sivullisia. Mielenosoitusten telttoja oli muun muassa käytetty majoitukseen.

– Sieltä on tullut erinäköistä valitusta savuhaitoista ja iskulauseiden huutelusta aiheutuneesta metelistä. Myös kevytliikenne ruuhkautui. Kun perusoikeuksiaan käyttää, täytyy huomata, että myös muilla on perusoikeuksia, sanoo ylikomisario Seppo Kujala.

Poliisilla ei ole tietoa, jatkuuko Suomi ensin -vastamielenosoitus. 

Irakilaiset ovat osoittaneet viikon verran mieltään kielteisiä turvapaikanhakupäätöksiä vastaan Kiasman edessä. Lasipalatsin edustalla taas on ollut Suomi ensin -niminen vastamielenosoitus.

Maahanmuuttoviraston viestinnästä kerrotaan, että Migrin johto aikoo järjestää maaliskuun alussa keskustelutilaisuuden turvapaikanhakijoille. Tarkoituksena on avata turvapaikanhakijoille turvapaikkapäätösten perusteluja.

Maahanmuuttoviraston mukaan kyse on siitä, etteivät monet turvapaikanhakijat ymmärrä päätösten perusteita.

Juttua täydennetty 17.2.2017 kello 16:44: lisätty tieto siitä, että Migri aikoo järjestää keskustelutilaisuuden turvapaikanhakijoille.