Kaaoksen kuukausi vai Yhdysvallat vuonna nolla – Kuinka suuri tuki Trumpilla vielä on?

Valkoisesta talosta vuotaa tietoja presidentin käytöksestä epätavallisen paljon. Myös osalla republikaaneista tuki Trumpiin huojuu, mutta peruskannattaja uskoo yhä presidenttiinsä vankkumatta.

Donald Trump
Presidentti Trump lehdistötilaisuudessa Valkoisessa Talossa 16. helmikuuta.

Presidentti sotii avoimesti mediaa vastaan ja on törmäyskurssilla oikeuslaitoksen kanssa vain kuukausi valtaan nousunsa jälkeen. Tähän asti suurimmat linjaukset Trumpin hallinto on tehnyt Yhdysvaltain tärkeimmän lainsäädäntöelimen kongressin ohitse. Kuukaudessa on vahvistunut käsitys, että Trumpin politiikkaa luo erityisesti pääneuvonantaja Steve Bannon.

Donald Trumpin valtakausi Yhdysvaltain presidenttinä on ollut poikkeuksellinen. Minkälainen tuki presidentillä on vielä takanaan Yhdysvaltain viidessä valtakeskittymässä? Presidentin hallinto, kongressi, oikeuslaitos, tiedotusvälineet ja kansa ovat joutuneet punnitsemaan suhtautumistaan presidenttiinsä.

1. Valkoinen talo vuotaa

Presidentti Trump puhui Vladimir Putinin kanssa 28. tammikuuta 2017
Presidentti Trump puhui Vladimir Putinin kanssa 28. tammikuuta 2017Michael Reynolds / EPA

Presidentti Trump katselee yksin televisiota kylpytakkiin pukeutuneena. Hän soittaa yöllä kello kolme turvallisuuspoliittiselle neuvonantajalleen ja kysyy, onko vahva dollari Yhdysvaltain taloudelle hyödyksi vai haitaksi.

Avustajat pitävät kokouksia pimeässä, koska eivät saa Valkoisen talon valokatkaisijoita toimimaan.

Tietovuotoja Valkoisen talon nykymenosta on julkaistu Yhdysvaltain tiedotusvälineissä epätavallisen paljon. New York Timesin politiikantoimittaja on luonnehtinut Trumpin Valkoista taloa ”kaikkien aikojen vuotavimmaksi”.

Jos vuodot pitävät paikkansa, Valkoisessa talossa asuu julkisuuskuvastaan äärimmäisen kiinnostunut presidentti, joka on jopa asennuttanut ruokasaliin taulutelevision, jotta voi aamiaista syödessään seurata sitä.

Myös presidentin asiaosaamisesta on vuodettu medialle tietoja.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Trumpin puhelu Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa keskeytyi hetkeksi, kun Putin oli alkanut puhua uudesta Start-sopimuksesta. Reutersin lähteet olivat kertoneet, että Trump ei olisi tiennyt, mikä Obaman kaudella solmittu strategisten ydinaseiden vähentämissopimus on. Tauon aikana hänen avustajansa olisivat kertoneet sopimuksesta presidentille.

Sanomalehti Washington Post uutisoi puolestaan vuodosta, jonka mukaan Trump olisi tylyttänyt liittolaismaan Australian pääministeriä ja lopettanut puhelinkeskustelun hyvin lyhyeen.

Valkoinen talo on joutunut puolustuskannalle vuotojen vuoksi.

Tiedottaja Spicer on vakuutellut, ettei Trumpilla ole kylpytakkia ja että presidentti kyllä tietää, mikä Start-sopimus on. Myös presidentti itse on kommentoinut vuotoja.

Kuvakaappaus Twitteristä
Kuvakaappaus TwitteristäYle Uutisgrafiikka

Lukuisat vuodot Valkoisesta talosta voivat kertoa paristakin asiasta.

Joko Trumpin esikunnassa on eriseuraisuutta, joka purkautuu vuotoina. Toinen mahdollisuus on, että Trumpin toiminta huolettaa aidosti osaa avustaja- ja virkamieskunnasta siinä määrin, että vuotamista pidetään yleisen edun mukaisena.

2. Oikeuslaitos tulilinjalla

Presidentti Trump on ajautunut törmäyskurssille Yhdysvaltain oikeuslaitoksen kanssa erityisesti määräämänsä maahantulokiellon takia. Liittovaltion tuomari keskeytti seitsemän muslimienemmistöisen maan kansalaisille asetetun maahantulokiellon. Sen seurauksena presidentti on parjannut oikeuslaitosta poikkeuksellisella tavalla.

Trump on arvostellut päätöstä useissa twiiteissään. Hän muun muassa solvasi tuomaria ”niin kutsutuksi tuomariksi” ja kehotti ihmisiä syyttämään oikeuslaitosta, jos jotain pahaa tapahtuu.

Yhdysvaltain oikeusoppineita presidentin ärhentely äimistyttää. Jopa Trumpin korkeimpaan oikeuteen esittämä tuomari Neil Gorsuch on luonnehtinut Trumpin hyökkäyksiä “lannistaviksi”.

Neil Gorsuch
Neil GorsuchShawn Thew / EPA

Trumpin hallinnon näkemyksen mukaan presidentillä on lain suoma oikeus päättää valtion turvallisuuteen ja maahanmuuttoon liittyvistä asioista, ja oikeuslaitoksella ei ole siihen nokan koputtamista.

Synkimmissä arvioissa Trumpin arvellaan haluavan nakertaa oikeuslaitoksen arvovaltaa ruokkimalla epäluuloja oikeuslaitosta kohtaan ja vihjailemalla sen toimivan poliittisin vaikuttimin.

Oikeuslaitoksen riippumattomuuden kyseenalaistaminen on varsin epätavallista. Länsimaiset demokratiat perustuvat vallan kolmijako-oppiin, jonka yksi osa on riippumaton, tuomiovaltaa käyttävä oikeuslaitos.

Trumpin pääneuvonantaja Steve Bannon ja Yhdysvaltain Presidentti Donald Trump Valkoisessa Talossa 2. helmikuuta.
Trumpin pääneuvonantaja Steve Bannon ja Yhdysvaltain Presidentti Donald Trump Valkoisessa Talossa 2. helmikuuta.Drew Angerer / EPA

Jotkut ovat hakeneet selitystä Trumpin toiminnalle hänen tärkeimmästä neuvonantajastaan Steve Bannonista. Bannon on sanonut tavoitteekseen valtion tuhoamisen (siirryt toiseen palveluun). Jos se on tavoite, on valtion yhden peruspilarin nujertaminen johdonmukaista.

3. Kongressin tuki häilyy

Yhdysvaltain kongressitalo heijastui vesilätäköstä 30. tammikuuta 2017
Yhdysvaltain kongressitalo heijastui vesilätäköstä 30. tammikuuta 2017Shawn Thew / EPA

Yhdysvaltain presidentti ei ole itsevaltias, vaan presidentin valtaa tasapainotetaan juuri oikeuslaitoksen ja kongressin kanssa.

Presidentti voi ohittaa kongressin presidentin määräyksillä. Näin Trump on tehnytkin jo toistakymmentä kertaa. Mutta pysyvämmän poliittisen jalanjäljen saamiseksi presidentti tarvitsee kongressin tuen, jotta poliittiset tavoitteet saadaan kongressin hyväksymiksi laeiksi.

Trumpilla on tähän hyvät edellytykset, sillä republikaanit saivat marraskuun kongressivaaleissa enemmistön kongressin molempiin kamareihin, edustajainhuoneeseen ja senaattiin. Näin vähemmistössä olevat demokraatit voivat korkeintaan jarruttaa päätöksentekoa.

Mutta joissakin asiakysymyksissä Trumpin politiikka hiertää jo republikaanejakin.

Erityisesti Trumpin myönteinen suhtautuminen Venäjään on aiheuttanut selvää eripuraa kongressin republikaanien ja Valkoisen talon kesken.

Yksi näkyvimmistä Trumpin arvostelijoista on vaikutusvaltainen republikaanisenaattori John McCain, joka on vaatinut presidenttiä tekemään pesäeron ”gangsteri-Putiniin”.

Senaattori John McCain Donald Trumpin virkaanastujaisissa 20. tammikuuta 2017
Senaattori John McCain Donald Trumpin virkaanastujaisissa 20. tammikuuta 2017Saul Loeb / EPA

McCain ei ole ainoa. Useat kongressiedustajat huolestuivat, kun kävi ilmi, että Trumpin turvallisuuspoliittinen neuvonantaja Michael Flynn oli keskustellut Venäjä-pakotteista Venäjän suurlähettilään kanssa jo ennen virkaanastujaisia. Flynn joutui eroamaan, mistä Trump syytti vuotoja ja mediaa.

Myös Trumpin määräämä maahantulokielto on aiheuttanut närää. Osa republikaaniedustajista on paheksunut erityisesti tapaa, jolla Trumpin hallinto määräsi kiellon konsultoimatta ollenkaan kongressia.

Senaattori McCain on kutsunut kieltoa “itseaiheutetuksi haavaksi”, joka heikentää Yhdysvaltain turvallisuutta.

Trump puhuu osoittaen kuulijoita oikean kätensä etusormella. Taustalla näkyy CIA:n päämajan seinää, jossa muistetaan tähdillä palveluksessa kuolleita CIA:n työntekijöitä.
Yhdysvaltain tiedusteluorganisaatioiden ja presidentin suhteet ovat jännitteiset. Trump on verrannut keskustiedustelupalvelu CIA:ta natseihin. Presidentti vieraili CIA:n päämajassa tammikuussa.Olivier Douliery / EPA

Erimielisyyksistä huolimatta republikaanipuolueessa ei ole syntynyt laajamittaista oppositiota Trumpia vastaan ainakaan toistaiseksi. Yhdysvalloissa politiikanteon tapaan kuuluu, että kongressin niin kutsuttu presidenttipuolue haluaa antaa uudelle presidentille myös työrauhaa ja hyvän alun.

Yhteistyön merkkinä esimerkiksi Trumpin hallinnon ministerinimitykset on hyväksytty kongressissa helpohkosti republikaanienemmistön turvin. Muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta republikaanit ovat tukeneet Trumpin ehdokkaita yksituumaisesti.

4. Mediasta tuli arkkivihollinen

Valkoisen talon lehdistösihteeri Sean Spicer Valkoisessa Talossa 25. tammikuuta.
Presidentti seuraa tiettävästi tarkasti, miten Valkoisen talon tiedottaja Sean Spicer selviää median edessä.Shawn Thew / EPA

– He kohtelevat minua niin epäreilusti, että on vaikea uskoa, että voitin vaalit. Mutta onneksi minulla on kova ääni, Trump sanoi tiedotusvälineistä kristillisen CBN-kanavan haastattelussa.

Trumpin hallinnossa uskotaan, että media tuottaa heidän näkökulmastaan väärää tai vähintään epätarkkaa tietoa. Siksi Trumpin neuvonantaja Kellyanne Conway lanseerasi käsitteen “vaihtoehtoiset faktat”, joilla presidentin hallinto pyrki kumoamaan tiedot Trumpin virkaanastujaisten vähäisestä väkimäärästä.

Presidentin pääneuvonantaja Steve Bannon haluaisi typistää median kuuntelijan rooliin. Bannon sanoi New York Timesille virkaanastujaisten jälkeen, että media saisi sulkea suunsa, koska on vastapuoli eikä ymmärrä Yhdysvaltoja.

Media on joutunut tottumaan myös siihen, että uusi presidentti sivuuttaa perinteiset tiedotusvälineet ja tiedottaa asioistaan pääasiassa Twitterin kautta. Esimerkiksi ensimmäisen tiedotustilaisuutensa Trump piti useita päiviä myöhemmin kuin hänen edeltäjänsä ovat pitäneet.

Tämä näyttää olevan osa presidentin mediastrategiaa: tarkasti rajatuilla mediaesiintymisillä saa maksimaalisen huomion ja twiittaamalla ei tarvitse vastata kysymyksiin.

Presidentin tiedotustilaisuudet on perinteisesti nähty osana vapaata tiedonvälitystä. Valtaapitävien seuranta ja kysymysten esittäminen heille ovat oleellinen osa demokratiaa.

Esimerkiksi uutistoimisto Reuters on antanut toimittajilleen käytännön ohjeita Trumpin kauden uutisointiin. Reutersin päätoimittaja kehotti pitämään tilannetta haasteena ja löytämään uusia lähteitä.

Valkoinen talo on siis itse myös luonut tilanteen, joka on otollinen vuodoille.

5. Osa kansasta edelleen rakastaa Trumpia

Huivipäinen mies kadulla Teksasissa.

Trump on mielipidetiedustelujen mukaan yksi epäsuosituimmista presidenteistä. Virkakautensa alussa Yhdysvaltain presidentti nauttii yleensä yli 60 prosentin suosiosta. Trumpiin tyytyväisten määrä on tällä hetkellä noin 40–45 prosenttia.

Trumpin kannattajien joukossa luottamus presidenttiin on kuitenkin luja.

Kannattajia ilahduttaa, että Trump on lähtenyt reippaasti toteuttamaan vaalilupauksiaan, kuten muuria Meksikon rajalle ja muslimien maahantulokieltoa. Tukijoille poliitikko, joka yrittää pitää lupauksensa, lienee virkistävä ja tervetullut poikkeus.

Trumpin itsensä tiedetään seuraavan kannatuskehitystään tarkkaan. Hän on myös useissa valtiojohtajien kanssa käymissään puhelinkeskusteluissa ja tapaamisissa korostanut vaalivoittoaan ja kansansuosiotaan.

Valkoisen talon ympärillä ei suosio näy. Valtaosa Washingtonin asukkaista kannattaa demokraatteja ja suorastaan inhoaa Valkoisen talon uutta isäntää.

Mutta kauas ei Trumpin tarvitse matkustaa kannattajiensa luokse. Washingtonista vajaan kahden tunnin ajomatkan päässä, Länsi-Virginiasta alkaa jo Trumpin Amerikka. Se ulottuu lähes katkeamatta läpi laajan mantereen aina Kalifornian rajalle asti.

Lähteet: New York Times, Washington Post, Reuters, Foreign Policy, Huffington Post, Real Clear Politics, Politico, Wall Street Journal, US News, USA Today, Newsweek, CNN, The Hill, The Daily Beast, Vanity Fair, BBC, The Independent, Hollywood Reporter