1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. maaseutuelinkeinot

Lappia ja Luonnonvarakeskus yhteistyöhön – pohjoisen biotaloustutkimus ja koulutus vahvistuu

Tervolassa sijaitseva Lappian Louen toimipiste tarjoaa hyvät edellytykset muun muassa maatalouden kenttäkokeisiin.

maaseutuelinkeinot
Louen robottinavetta.
Tervolan Louelta löytyy muun muassa täysin automatisoitu "robottinavetta".YLE / Matti Sunnari

TervolaLuonnonvarakeskus (Luke) ja Ammattiopisto Lappia ovat sopineet yhteistyöstä, joka vahvistaa tutkimus-, kehitys- ja koulutustoiminnan perustaa pohjoisessa biotaloudessa.

Tervolassa sijaitseva Lappian Louen toimipiste tarjoaa erinomaiset edellytykset maatalouden kenttäkokeisiin, joista yhteistyö lähtee liikkeelle, todetaan Luonnonvarakeskuksesta.

Biotaloustutkimuksen yhteistyön lisäksi sopimus kattaa myös puutarhakoulutuksen ja puurakentamisen. Louella on puutarha-alan koulutusta, monipuolista energiantuotantoon liittyvää käytännön tutkimusta ja elintarvikkeiden jatkojalostukseen liittyvää kehittämistoimintaa. Luken osaamista voidaan hyödyntää Louen ammatillisessa opetuksessa ja kehittämishankkeissa.

– Pohjoisiin olosuhteisiimme liittyy monia lisäarvotekijöitä, joita voimme tutkimukseen perustuen hyödyntää entistä enemmän. Tuotteiden puhtaus, luonnonmukaisuus ja korkea ravitsemuksellinen laatu ovat kuluttajien arvostamia ominaisuuksia ja siten nousevia ruokatrendejä. Niissä Lappi on vahvoilla, kertoo kehitysjohtaja Ilkka P. Laurila Luonnonvarakeskuksesta.

Luken ja Lappian tunnistettuja yhteistyön alueita ovat kasvullisten kasvigeenivarojen säilytys, maa- ja puutarhatalouden kenttäkoetoiminta sekä puurakentaminen.

Tulevana kesänä käynnistetään ensimmäiset yhteistyöprojektit, joissa Luken ja Lappian yhteistyö muuttuu konkretiaksi. Yhteistyötä kaavaillaan muun muassa Suomen pohjoisimpiin olosuhteisiin sopeutuneiden viljelykasvien geenivarojen ylläpidossa. Osana tutkimustyötä opiskelijoille avautuu mahdollisuuksia olla mukana tutkimusprojekteissa, kerrotaan Lukesta.

Vuoden 2018 alusta lähtien Lukella on Lapin maakunnassa strateginen toimipaikka Rovaniemellä, vesiviljelypaikat Inarissa ja Keminmaassa sekä koetoimintaa Utsjoella ja Inarin Kaamasessa. Lisäksi tutkimusta tukevaa koetoimintaa tehdään yhteistyössä kumppaneiden kanssa. Toimintamallissa alueellista yhteistyötä lisätään, ja tutkimusinfrastruktuurien yhteiskäyttö on tässä tärkeässä roolissa, todetaan Luonnonvarakeskuksen tiedotteessa.

Lue seuraavaksi