Metalliliitto raivostui EK:lle keskusjärjestöratkaisusta: "Työnantajat vaarallisella tiellä"

Metalli kieltäytyy paitsi vientivetoisesta työmarkkinamallista, kaikista tes-neuvotteluista kunnes keskusjärjestösopimusten määräykset siirretään metallin sopimuksiin. Teknologia- ja Kemiateollisuus aikovat silti lähteä syksyn neuvotteluihin vientivetoisesti.

politiikka
Riku Aalto
Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto.Petteri Paalasmaa / AOP

Metalliliitto tuomitsee jyrkästi Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n päätöksen irtisanoa keskusjärjestösopimukset.

EK kertoi keskiviikkona irtisanovansa 22 keskusjärjestösopimusta, jotka määrittävät muun muassa pienten alojen, kuten vartijoiden ja elokuvateatterityöntekijöiden työehtoja.

– Keskusjärjestösopimuksilla on erityisen vahva symbolinen ja periaatteellinen merkitys. Sopimukset ovat olleet esimerkki siitä, miten suomalaisessa sopimuskulttuurissa on voitu vapaaehtoisesti sopia isoistakin asioista hyvin laajasti ja ohi lakitekstien. EK hyökkää nyt voimakkaasti tätä periaatetta vastaan, sanoo Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto tiedotteessaan.

Aallon mukaan EK:n ratkaisu jäädyttää ensi syksyn liittokohtaiset työehtosopimusneuvottelut.

– Metalliliiton hallitus päätti, ettei Metalliliitto neuvottele uusista työehtosopimuksista ennen kuin kaikille liiton sopimusaloille ja kaikkiin sopimuksiin on saatu sisällytettyä irtisanottujen keskusjärjestösopimusten kirjaukset.

Myös Akavan Erityisalat moittii EK:n päätöstä. Akavan Erityisalat muistuttaa, että EK:n yksipuolisesti irtisanomilla keskusjärjestösopimuksilla on voitu taata tärkeitä vähimmäistyöehtoja myös työehtosopimusten ulkopuolisilla aloilla.

– Kun keskusjärjestösopimukset raukeavat, sopimuksettomat ovat jäämässä heittopussiksi, sanoo yksityissektorin asiamies Saara Aikio Akavan Erityisaloista.

Akavan Erityisalojen jäsenistössä ilman työehtosopimuksen turvaa työskenteleviä jäseniä on paljon esimerkiksi järjestöissä, kaupan alalla ja käännösalalla.

Samaan rintamaan liittyi tänään perjantaina myös Auto- ja kuljetusalan AKT, jonka hallitus tuomitsi kokouksessaan EK:n toimet. AKT katsoo, että EK:n päätös on määrätietoinen ja voimakas pyrkimys romuttaa sopimusyhteiskuntaa.

Vientivetoinen malli jäihin – työnantajat pettyivät

Aallon mukaan myös vientivetoisen työmarkkinamallin valmistelu loppui Metallin osalta EK:n ja Metsäteollisuuden ratkaisujen takia.

– Metsäteollisuus ilmoitti tällä viikolla yksipuolisesti irtautuvansa mallin valmistelusta. Metsäteollisuuden ilmoitus ja EK:n päätös keskusjärjestösopimusten irtisanomisesta aiheuttavat sen, ettei Metalliliitolla ole enää edellytyksiä jatkaa minkäänlaisen yhteisen vientivetoisen mallin valmistelua, Aalto sanoo.

Metallin kanssa neuvotelleet työnantajajärjestöt Teknologia- ja Kemianteollisuus pahoittelevat lähes vuoden jatkuneiden keskustelujen kariutumista. Niiden mukaan neuvottelut ovat olleet rakentavia.

– Teknologiateollisuus ja Kemianteollisuus pitävät valitettavana, että uutta työmarkkinamallia koskevat neuvottelut ovat päättyneet. Liitot saavuttivat pitkälle menevän yhteisymmärryksen työmarkkinatoiminnan kehittämisestä, tiedottivat Teknologiateollisuuden varatoimitusjohtaja Eeva-Liisa Inkeroinen ja Kemianteollisuuden johtaja Jyrki Hollmén.

Työnantajaliittojen mukaan syksyn neuvotteluista tulee silti vientivetoinen.

– Syksyn neuvotteluihin lähdetään joka tapauksessa vientivetoisesti, sillä kierroksen avaavat keskeiset vientiteollisuuden sopimusalat.

– Kilpailukyvyn ja työllisyyden turvaaminen on kaikkien suomalaisten etu ja hyvinvoinnin edellytys. Orastavaa talouden elpymistä on tuettava vastuullisella sopimustoiminnalla. Tämä edellyttää kustannusten hallintaa kaikilla sopimusaloilla, myös vientialojen ulkopuolella, Hollmén ja Inkeroinen sanovat.

12:37 Lisätty Teknologia- ja Kemianteollisuuden kommentit. Kohtaa keskusjärjestösopimuksista täsmennetty - kyse on keskusjärjestösopimusten määräysten siirtämisestä metallin sopimuksiin, ei uusista sopimuksista.

17:24: Lisätty Akavan Erityisalojen ja AKT:n kommentit.