Tutkimus varoittaa dieettikikkailusta: Gluteeniton ruoka voi aiheuttaa syöpäriskin

Keliaakikoilla ei ole vaihtoehtoja, mutta muotidieettinä gluteenittomuus näyttää olevan tarpeeton terveysriski.

Gluteenittomien tuotteiden yleistyminen leipomoissa ja kaupoissa on helpotus keliaakikoille. Kuva: Pasi Takkunen/Yle

Noin kahdella prosentilla suomalaisista ei ole muuta mahdollisuutta kuin gluteeniton ruokavalio: he sairastavat keliakiaa, jossa elimistö alkaa tuhota omia kudoksiaan vehnän, rukiin ja ohran sisältämän gluteeniproteiinin vuoksi.

Joitakin vuosia sitten gluteenittomuudesta tuli muotidieetti, jonka vannottiin vievän kiloja, kirkastavan ihon ja tekevän muutoinkin paljon hyvää terveydelle ja kauneudelle. Toissavuotisessa kyselyssä (siirryt toiseen palveluun) viidennes yhdysvaltalaisista kertoi välttävänsä gluteenia.

Asiantuntijat ovat toppuutelleet ylistystä ja todenneet, ettei gluteenittomuus tee kakusta yhtään vähäkalorisempaa. Tuoreen tutkimuksen mukaan tällaisella ruokavaliolla on myös kääntöpuoli, joka on paljon vakavampi kuin liikakilojen karisemattomuus.

Virtsan arseenimäärä kaksinkertaistui

Yhdysvaltalaisen Illinois'n yliopiston (siirryt toiseen palveluun) tutkimuksessa havaittiin, että gluteenitonta ruokaa syövillä on virtsassaan lähes kaksi kertaa niin paljon epäorgaanista arseenia kuin tavallisen viljan käyttäjillä.

Useissa aiemmissa tutkimuksissa on todettu, että ruoasta ja juomasta saadun, tavallista suuremman epäorgaanisen arseenin määrä lisää keuhko-, iho- ja virtsarakon syövän riskiä. Pitkäaikaisella altistuksella on havaittu yhteyksiä myös muun muassa sydän- ja verisuonitauteihin. 

Gluteenittoman ruokavalion terveysriskin suuruus vaatii lisätutkimuksia.

Apulaisprofessori Maria Argos, Illinois'n yliopisto

Epidemiology (siirryt toiseen palveluun)-lehdessä julkaistussa illinoisilaistutkimuksessa mitattiin virtsan epäorgaanisen arseenin lisäksi veren elohopeapitoisuuksia. Ne olivat gluteenitonta ruokaa käyttävillä 70 prosenttia korkeampia kuin muilla.

Elohopea vaurioittaa pitkässä altistuksessa keskushermostoa ja saattaa lisätä sydän- ja verisuonitautien riskiä.

Riskin suuruus vaatii lisätutkimuksia

Tutkijat pitävät mittaustulostensa syynä sitä, että monissa gluteenittomissa tuotteissa on etenkin vehnän sijasta riisijauhoa. Riisi imee raskasmetalleja pohjavedestä, jonne niitä päätyy niin torjunta-aineista kuin teollisuuslaitoksien päästöistä.

Monipuolisen ruokavalion osana riisistä ei ole haittaa, mutta gluteenittomaan muotidieettiin siirtyneellä sen määrä usein lisääntyy voimakkaasti.

Tutkimusta johtaneen apulaisprofessori Maria Argosin mukaan tarvitaan kuitenkin lisätutkimuksia, ennen kuin gluteenittoman ruokavalion terveysriskin suuruus voidaan täysin määrittää.

Suomen elintarviketurvallisuusviraston (siirryt toiseen palveluun) ohje riisin raskametalleista huolestuneelle kuluttajalle on, että riisinjyvät voi pestä ennen kypsennystä ja keitinveden kaataa heti pois.