Hyppää sisältöön

Lämpölaitoksen moka tuotti yllättävän löydön: puuta ei kannatakaan polttaa kuivana

Kuntien lämpölaitokset voisivat tuottaa tarvittavan lämmön jopa kolmanneksen pienemmällä hakemäärällä polttamalla tuoretta puuta. Sen sisältämät lukuisat kaasut ovat kuumaa ja puhdasta polttoainetta.

Kauhavan lämpölaitoksen puut tulevat tuoreina lähimetsistä. Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle

Kauhavan Kaukolämpö Oy on siirtymässä kaikissa lämpölaitoksissaan tuoreen puun polttoon.

Tuoreen puun polttamisen edut huomattiin vahingossa, kun lämpölaitoksen kattilaan ajettiin poltettavaksi tuoretta haketta. Se paloi iloisesti ja lämpöä syntyi poikkeuksellisen paljon. Kokemukset lämpölaitoksessa poltetusta tuoreen puun hyödyistä ovat vakuuttaneet.

– Me olemme äärettömän tyytyväisiä tähän polttoaineeseen. Se otetaan käyttöön muissakin voimaloissamme. Uusia investointeja ei tarvita, vaihdetaan vain polttoaine, sanoo toimitusjohtaja Ari-Matti Mattila.

Tuore puu palaa kuumana ja puhtaasti, kun sitä poltetaan lämpökattilassa yli kahdeksansadan asteen lämpötilassa.

– Se on äärettömän hyvä polttaa, koska siinä on paljon kaasumaisia polttoaineita ja siksi se palaa paremmin ja puhtaasti, vakuuttaa toimitusjohtaja Ari-Matti Mattila.

Öljyn käytön lopettaminen  ja siirtyminen pääosin puun polttamiseen merkitsee, että Kauhavan Kaukolämpö Oy:n  lämmöntuotanto on lähes hiilineutraalia.

Kunnallisilla lämpölaitoksilla on tuoreen puun polttamiseen riittävän tehokkaita kattiloita. Kauhavan lisäksi muun muassa Laihian Nuukalämpö on aloittanut koeajot ja Vantaan Energia miettii tuoretta puuta vaihtoehdoksi uuteen biolaitokseensa.

Tuore energiahake odottaa pikaista polttamista, jotta sen sisätämät aineet eivät ehtisi haihtua. Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle

Miksi tuore puu palaa kuumana?

Tuoreen puun ja varsinkin tuoreen talvella korjatun puun lämpöarvo on suurempi kuin kuivatun. Puun kuivaessa siitä haihtuu veden mukana iso määrä palavia aineita.

– Tuoreessa puussa on haihtuvia aineita, terpeenejä, pihkaa, öljyjä ja alkoholeja. Nämä palavat paremmin ja kuumana, selittää Alpo Kitinoja Vaasan yliopistosta.

Kauhavan lämpölaitoksen kattilassa nämä aineet kaasuuntuvat palotilan yläosaan ja syttyvät siellä räjähdysmäisesti palamaan. Niistä syntyy rajusti lämpöä. Myös tuoreen puu vesi antaa lisää ytyä palamiseen.

– Kun tuoreesta puusta tunkeutuu poltossa kuumaa vettä puun kuoren läpi siitä vapautuu vetyä enemmän kuin kuivasta puusta. Sekin palaa kuumaa ja puhtaasti, selittää ilmiötä Helsingin yliopiston kemianlaitoksen lehtori Raimo Timonen.

Tuoretta puuta poltettaessa kattilassa tapahtuu kaasujen räjähdysmäinen tehokas palaminen. Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle

Vähemmällä polttoaineella sama lämpö

Helsingin ja Vaasan yliopiston tutkijat sekä Seinäjoen AMK selvittävät tuoreen puun polton vaikutuksia. Kauhavan lämpölaitoksen hyötysuhde on noussut yli 90 prosentin.

Tutkijat selvittävät muun muassa polttoaineen kulutusta aiempaan verrattuna. Jo nyt arvioidaan, että tuoretta puuta tarvitaan samaan lämmöntuotantoon jopa kolmannes aiempaa vähemmän.

– Puun poltto energiantuotannossa on kasvussa ja silloin se on iso hyöty, jos joka kolmas hakekuorma jää tulematta laitokselle, pohtii Alpo Kitinoja.

Tuoreen puun poltossa saadaan hyötyä myös lämmön talteenotosta. Kauhavan lämpölaitoksen piipusta tupruava savukaasu on vain 40-asteista. Savukaasut pestään matkalla ja lämpöpumppu tiivistää vesihöyryn vedeksi. Prosessissa ainakin kolmannes savukaasujen lämmöstä sadaan talteen.

Puun kuivattaminen hölmön hommaa

Perinteinen puun kuivattaminen rankakasoissa metsissä ja tienvarsilla on tutkijoiden mielestä turhaa puuhaa. Rankakasoissa  puusta haihtuvat kaikki hyvät polttoaineet ja lisäksi puu palaa osin paikallaan. Hävikki voi olla yli 20 prosenttia.

– Puu alkaa mätänemään ja lahoamaan heti kun se on katkaistu. Ja, kun se on vuoden päivät siinä kasalla lahonnut, ei se ole enää ollenkaan parasta mahdollista polttoainetta, selvittää Alpo Kitinoja Vaasan yliopistosta.

Tuore puu tulee lämpölaitosten lähimetsistä ja sen pitää olla muutaman viikon sisällä poltossa. Kauhavalla tätä pidetään tärkeänä. Energiarahat kiertävät oman kunnan sisällä.

Artikkelia on muutettu 20.2. klo 15.32 ja täsmennetty toimitusjohtaja Ari-Matti Mattilan hiilidioksidipäästöjä koskevaa kommenttia.