Risto E. J. Penttilä EK:n linjoilla: Työmarkkinasopimukset joutavat romukoppaan

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Risto E. J. Penttilä pitää työmarkkinasopimuksia aikansa eläneinä. Hänen mielestään syksyn haasteet eivät tule kotimaisesta ay-politiikasta vaan maailmanmarkkinoilta.

Kotimaa
Risto E. J. Penttilä Mikkelin rautatieasemalla
Risto E. J. Penttilä.Risto Puolimatka / Yle

Elinkeinoelämän keskusliitto säväytti keskiviikkona työmarkkinoita kertomalla, että sen hallitus on päättänyt irtisanoa kaikki keskeiset työmarkkinasopimukset. Ammattiliittojen reaktio tuli nopeasti, ja syksyn työmarkkinoista ennustettiin vaikeita.

Keskuskauppakamarin Penttilä sanoo näkemyksenään kyllä, että työmarkkinasyksyssä on haasteita mutta ne tulevat muualta.

– Raamit tulevat maailmantaloudesta ja niistä mahdollisuuksista ja suurista riskeistä, jotka ovat maailmantaloudessa, ja ne eivät tule Suomen omista asioista.

EK:n avausta Penttilä kehuu, että se nostattaa pidemmällä aikavälillä erittäin hyviä näkymiä. Penttilän mielestä korporatismi toimi aikoinaan hyvin, kun meillä oli oma valuutta, mutta nykyoloissa se ei ole pystynyt uudistamaan Suomea.

– Rakennemuutos elinkeinoelämän järjestöissä, ammattiyhdistysliikkeessä on menossa, ja se on myönteistä. Tämä koskee myös kauppakamareja: meidän on uudistuttava, työmarkkinoiden on uudistuttava, eli näen nämä liikkeet erittäin positiivisina rakennemuutoksina Suomessa, Penttilä sanoo.

Brexit ja Trump heijastuvat maakuntia myöten

– Brexit vaikuttaa koko Eurooppaan, pahimmillaan se on Euroopan unionin loppu, Penttilä sanoo.

Penttilä kehottaa keskittymään Brexitin hoidossa suuriin linjoihin, periaatepäätöksiin, jotta lopputulos olisi hyvä. Jos aletaan neuvotella pienistä asioista, niistä neuvotellaan seuraavat 15 vuotta ja tapetaan Euroopan integraatio, Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja tuskailee.

Eropäätös heijastuu kauppapolitiikkaan ja turvallisuuspolitiikkaan, mikä tuntuu koko Suomessa kaupan sopimuksineen ja Venäjän läheisyyksineen.

– Mitä tahansa voi tapahtua.

Siinä kitetytettynä Penttilän arvio siitä, onko Brexit peruuttamaton päätös. Hän viittaa muun muassa Britannian entisen pääministerin Tony Blairin juuri aloittamaan kampanjaan, jolla pyritään kumoamaan Britannian eropäätös EU:sta. Ei Penttilä kuitenkaan todennäköisenä pidä eron perumista, päinvastoin.

Suomen ja Suomen itärajan merkitys korostuu epävarmuudessa, mitä Donald Trump Yhdysvaltain presidenttinä aiheuttaa. Trumpin osalta Penttilä kuitenkin sanoo, että siinä meillä ei ole juuri roolia päinvastoin kuin Brexitissä, vaan se on tilanne johon ei voi vaikuttaa, siihen voi vain reagoida.