1. yle.fi
  2. Uutiset

Kaarinan Piispanristille avataan elokuvateatteri

Pienet elokuvateatterit pärjäävät digitalisaation ansiosta.

Elokuvateatterit & elokuvien esittäminen
Kino Piispanristin yrittäjät Antti Juntunen ja Henry Erkkilä.
Kino Piispanristin yrittäjät Antti Juntunen (vas.) ja Henry Erkkilä remontoivat Kaarinaan uuden elokuvateatterin.Petra Ristola / Yle

Kaarinan Jännekadulla ruuvataan viimeisiä ruuveja paikoilleen. Lauantaina tiloissa avataan elokuvateatteri Kino Piispanristi.

Elokuvateatteriyrittäjät Henry Erkkilä ja Antti Juntunen ovat remontoineet teollisuushalliin kaksi salia sisältävän elokuvateatterin.

Teräväpiirtoelokuvaprojektorit ovat valmiina ja valkokankaiden takana on piilossa järeä äänentoistolaitteisto.

– Siellä on niin hyvä äänentoisto, mitä elokuvateattereihin tällä hetkellä pystytään asentamaan, sanoo Erkkilä.

Henry Erkkilä ja Antti Juntunen omistavat myös Laitilan Kinon ja kiertävän elokuvateatteripalvelun Kinotourin. Miehet uskovat elokuvateattereiden tulevaisuuteen.

– Kotimainen elokuva on tällä hetkellä nousussa ja ihmiset haluavat lähteä elokuvateatteriin. Se on kuitenkin erilainen elämys, sanoo Henry Erkkilä.

Viime vuonna elokuvissa käytiin Suomen Filmikamarin arvion mukaan lähes 8,7 miljoonaa kertaa. Se oli toiseksi paras elokuvateatterivuosi yli 30 vuoteen.

Taiteillija Johanna Karvosen seinämaalaus Kino Piispanristin seinällä.
Taiteillija Johanna Karvosen seinämaalaus Kino Piispanristin seinällä.Petra Ristola / Yle

Uusia elokuvateattereita tulossa

Suomen Elokuvateatteriliiton toiminnanjohtaja Tero Koistinen on erityisen mielissään, että Kino Piispanristillä on kaksi teatterisalia.

– Se on nykyaikainen idea. Suomen pienistä elokuvateattereista suurin osa on yksisalisia.

Koistisen mukaan usko elokuvateatterialalla on tällä hetkellä suuri.

– Finnkino rakentaa Itäkeskukseen uuden elokuvateatterin, Bio Rex laajentaa Hämeenlinnassa elokuvateatteriaan ja Kotkaan rakennetaan uusi teatteri. Tiedossa on myös muita hankkeita, joita ei ole vielä julkistettu.

Finnkino on Suomen suurin elokuvateatteriketju, se toimii 11 paikkakunnalla ja sillä 14 elokuvateatteria. Muita elokuvateattereita Suomessa on 169 ja niitä on noin 140 paikkakunnalla.

Kino Piispanristin mainostaulut
Kino Piispanristi näyttää ensi-illat ajallaan.Petra Ristola / Yle

Ensi-illat esitetään ajallaan

Elokuvateattereiden digitalisaatio on mahdollistanut monen pienen elokuvateatterin olemassaolon ja se on virkistänyt alaa.

– Digitalisaatio mahdollistaa sen, että elokuvien ensi-illat tulevat kaikkiin teattereihin samoihin aikoihin, sanoo Suomen Elokuvateatteriliiton toiminnanjohtaja Tero Koistinen.

Kino Piispanristinkin ohjelmistossa on perjantaina 24. helmikuuta ensi-iltaan tuleva Dome Karukosken_ Tom of Finland_ -elokuva.

– Se on meille iso ensi-ilta ja esitämme sitä niin paljon kuin mahdollista. Pääsevät kaikki kaarinalaiset katsomaan elokuvan kaarinalaiseen elokuvateatteriin.

Kino Piispanristin kaikkien aikojen ensimmäisenä elokuvanäytöksenä lauantaina nähdään Onneli ja Anneli ja Salaperäinen muukalainen.

Lue seuraavaksi