Teollisuuden suurliitto sai hyväksynnän Metallin, Puuliiton ja TEAM:in hallituksilta

SAK:laisten teollisuusliittojen hallitukset hyväksyivät yksimielisesti esityksen uuden 230 000 jäsenen liiton perustamisesta.

politiikka
Mies hitsaa metallia tehtaalla.
Kalevi Pitkäkangas / Yle

Metalliliiton, Puuliiton ja TEAM Teollisuusalojen ammattiliiton hallitukset hyväksyivät esityksen kolmen liiton yhdistymisestä uudeksi suurliitoksi. Yhteensä liittojen osuus Suomen viennistä on noin 75 prosenttia, ja niiden jäsenmäärä noin 230 000.

Päätös fuusioon osallistumisesta syntyi kaikissa kolmessa liitossa yksimielisesti.

Liittojen puheenjohtajien, Metallin Riku Aallon, Puuliiton Jari Nilosaaren ja TEAM:in Heli Puuran mukaan fuusiolla haetaan edunvalvonnan tehostamista sekä sopimusneuvotteluissa että yhteiskunnallisessa vaikuttamisessa.

– Tavoitteena on vahva liitto ja työttömyyskassa, joka pystyy nykyistä paremmin vastaamaan tulevaisuuden haasteisiin ja kehitystarpeisiin.

Kova kansainvälinen kilpailu sekä pitkän talouden taantuma ovat puheenjohtajien mukaan aiheuttaneet työttömyyttä, rakennemuutoksia ja epävarmuutta. Kaikki liitot ovat myös menettäneet jäseniä.

– Lisäksi muutokset työnantajajärjestöissä ja -politiikassa ovat lisänneet tarvetta voimakkaaseen ja yhtenäiseen edunvalvontaan ja yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen.

Lopulliset päätökset asiasta tehdään toukokuussa.

Jos fuusio hyväksytään liittojen valtuustoissa tai liittokokouksessa, uuden teollisuusliiton ensimmäinen liittokokous pidetään marraskuussa 2017. Toiminta alkaa tammikuussa 2018.