Kunnat siirtyneet varovasti elinkaarirakentamiseen – "Vanhojen koulujen elinkaari jäänyt luvattoman lyhyeksi"

Kuntien rakennushankkeissa niin sanottu elinkaarimalli on yleistynyt pikkuhiljaa viime vuosina. Pudasjärvelle hirsikoulu rakennettiin elinkaarimallilla koska haluttiin koulu joka kestää sen mitä on suunniteltukin.

elinkaarimallit
Kastellin monitoimitalo
Oulun Kastellin monitoimitalo on rakennettu elinkaarimallilla.Timo Nykyri

Suomen kuntien ensimmäinen elinkaarimallilla tehty koulu ja uimahalli nousivat Espooseen jo vuonna 2003. Sen jälkeen meni kuitenkin puolenkymmentä vuotta ennen kuin malli yleistyi muualla Suomessa.

Nyt maahan nousee elinkaarimallilla viitisen kohdetta vuodessa. Esimerkiksi Pudasjärven uuden hirsikoulun kunnossapidon vastuu on 25 vuotta rakentajalla.

Kiinteistöpäällikkö Ville Sormunen Lemminkäiseltä kertoo, että sopimuksen mukaan Lemminkäinen vastaa koulun kiinteistönhoidosta, kunnossapidosta ja myös ulkoalueiden hoidosta. Sopimuksesta riippuen palvelut voivat vaihdella. Pudasjärvellä rakentaja huolehtii myös vahtimestaripalveluista ja siivouksesta.

Elinkaarimalli on ollut yleistymässä, mutta kunnissa edelleen valtaosa rakennushakkeista toteutetaan perinteisillä urakoilla. Yleensä elinkaarimallilla tehtävät rakennuskohteet ovat suuria ja mallilla onkin rakennettu erityisesti kouluja.

Kaikkiin kohteisiin ei löydy elinkaarimallin tarjoajaa

Tilapäällikkö Jussi Niemi Kuntaliitosta toteaa, että myös urakoitsijat ovat olleet varovaisia kohteita valitessaan. Esimerkiksi Lahdessa ne eivät halunneet ottaa uutta uimahallia vuosikymmeniksi vastuulleen, joten elinkaarimallilla rakentaminen ei herättänyt kiinnostusta.

Pudasjärven hirsikoulukampus
Pudasjärvelle nousi maailman suurin hirsikoulu elinkaarimallilla. Risto Degerman / Yle

Sopimusehdot ovat jo vakiintuneet

Jussi Niemen mukaan elinkaarirakentamista varten on tehty selkeä sopimusmalli, jossa ehdot ovat jo vakiintuneet.

– Esimerkiksi jos koululla olosuhteet muuttuvat ja vaikkapa ilmanlaatua epäillään huonoksi, rakentajalla on velvollisuus palauttaa olosuhteet alkuperäisiksi. Kunnalla on mahdollisuus jättää palvelumaksuja maksamatta, jos rakennuksessa ilmenee ongelmia, muistuttaa Niemi.

Toisaalta rakentaja seuraa tarkasti rakennuksen käyttöä. Mikäli käyttötapa muuttuu tai vaikkapa kävijämäärät kasvavat reilusti sovitusta, niin tietyissä ongelmissa rakentaja voi vedota sopimuksen vastaiseen käyttöön.

Lemminkäinen seuraa rakentamiensa koulujen käyttöä. Muun muassa liikuntatilojen iltakäytöstä halutaan tiedot myös rakentajalle.

Pudasjärvelle haluttiin koulu joka kestää

Pudasjärven kaupunginjohtaja Tomi Timonen sanoo, että elinkaarimallilla haluttiin varmistaa uuden koulun laadukas rakentaminen.

– Meidän vanhojen koulujen elinkaari on jäänyt luvattoman lyhyeksi. Uskon, että elinkaarimalli sitouttaa rakentajaa niin, että uuden koulun käyttöikä on suunnitelmien mukainen.

Timonen laskee, että neliöhinnaltaan uusi koulu ei ole halvimpia mutta ei myöskään kalliimpia. Timosen mielestä rakennukselle tavoiteltu pitkä elinkaari tarkoittaa lopulta kunnalle edullista sijoitusta.

Koulun omistaja on Kuntarahoitus

Pudasjärven koulun rahoittaja on Kuntarahoitus, joka myös omistaa rakennuksen ellei kunta lunasta sitä itselleen. Lemminkäinen on näin saanut maksun rakennusinvestoinneista ja kunnan maksamalla palvelumaksulla hoidetaan kiinteistön ja tarjottujen palveluiden kuluja.

Kunta maksaa Lemminkäiselle siis palvelumaksuja sekä Kuntarahoitukselle leasing-maksua, joka pitää sisällään korkoja sekä lyhennyksiä. Käytännössä 25 vuoden kuluttua jäljellä maksettavana on 50 prosenttia alkuperäisestä hinnasta, jos kaupunki haluaa lunastaa kiinteistön itselleen.

Pudasjärven kaupunginjohtaja Tomi Timonen muistuttaa, että kaupunki ei ole ottanut koulua varten lainaa joten se ei näy velkana kaupungin taseessa. Maksut hoidetaan vuosittain käyttötalouden maksuista.

Tilapäällikkö Jussi Niemi Kuntaliitosta kertoo, että mitään suuria ongelmia ja riitoja ei elinkaarimallista ole syntynyt. Tosin tarkkaa seurantatutkimusta mallin käytöstä ei ole tehty. Niemi laskeekin, että nyt voisi olla jo aika tutkimukselle.