1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. aurinkoenergia

Aurinko paistaa kukkaroon – yksityinenkin voi myydä aurinkopaneelinsa tuottamaa sähköä

Suomessa on jo tuhansia aurinkosähköä hyödyntäviä omakotitaloja ja määrä kasvaa edelleen. Verkkoon kytketty järjestelmä tuottaa parhaina päivinä sähköä yli oman tarpeen.

Kuva: Petteri Juuti / Yle

Sähkölaitoksille tehdyn kyselyn perusteella (siirryt toiseen palveluun)jo syksyllä 2015 verkkoon oli kytketty lähes kaksituhatta alle 5 kilowattia tuottavaa aurinkotuotantoyksikköä.

Kun aurinkokennojen hinnat ovat olleet voimakkaassa laskussa, voidaan hyvällä syyllä olettaa, että verkkoon kytketyt pientalojen aurinkosähköjärjestelmät ovat tuosta luvusta moninkertaistuneet.

Kovaa vauhtia ovat lisääntymässä myös yritysten omat aurinkosähköjärjestelmät. Esimerkiksi Oulussa Kalevan painotalon katolle rakennettiin pari vuotta sitten aurinkosähköjärjestelmä, joka laskelman mukaan parhaana kesäpäivänä tuottaa jopa 90 prosenttia talon tarvitsemasta sähköstä.

Mutta suuri kasvupotentiaali aurinkojärjestelmien määrässä on pientaloissa.

Kattoon kiinnitetään kiskot, joihin sähkö tuottavat paneelit kiinitetään. Kuva: Sami Tammi / Yle

Asennus on helppoa

Maallikosta voi tuntua, että aurinkosähköjärjestelmän (siirryt toiseen palveluun)laittaminen omakotitaloon on monimutkainen juttu. Sitä se ei kuitenkaan ole.

Aurinkopaneeleita, tukirautoja ja verkkoinverttereitä (laite, joka muuttaa kennosta tulevan tasavirran verkkovirraksi) saa alan kaupoista. Paneelien asentaminen katolle onnistuu normaaleilla kirvesmiestaidoilla, ja valtuutettu sähkömies kytkee laitteiston käyttökuntoon tunnissa.

Jos ei itse halua tai osaa järjestelmää asentaa, löytyy siihen apu nopeasti. Monet sähköliikkeet ja myös sähköyhtiöt tarjoavat aurinkosähköjärjestelmiä avaimet käteen – paketteina. Siinä ei omakotiasujan tarvitse huolehtia muusta kuin maksamisesta.

Joissakin kunnissa voidaan vaatia rakennuslupa aurinkopaneelien asentamiseen. Verkkoyhtiölle pitää tehdä ilmoitus laitteiston kytkemisestä, lupa tulee yleensä muutamassa päivässä.

Vanhaankin taloon voi rakentaa aurinkosähköjärjestelmän. Isossa talossa myös säästö voi olla iso. Kuva: Yle / Kyösti Vaara

Sähkön myynnillä tienestiä?

Aurinkosähköjärjestelmästä saadaan suurin hyöty, kun tuotettu energia voidaan käyttää mahdollisimman tarkkaan itse. Tuotto tulee saadusta säästöstä, ei juurikaan myynnistä.

Ostosähkön kokonaishinta (siirryt toiseen palveluun) on noin 12 senttiä kilowattitunti, hinnassa ovat silloin mukana siirtomaksu ja sähkövero.  Verkkoon menevästä ylimääräsähköstä sähköyhtiöt maksavat sen hinnan, millä ne saavat energiaa sähköpörssistä eli noin 3 senttiä kWh. 

Esimerkiksi pyykinpesu, käyttöveden lämmittäminen, uunin ja lieden käyttö ja kaikki muukin virtaa kuluttava kannattaisi siinä laskussa hoitaa auringonvalon aikaan.

Osan toiminnoista voi helpostikin ajastaa, mutta kuka haluaa rytmittää koko elämänsä sähkömittarin mukaan. Normaalissa elämänrytmissäkin aurinkosähköjärjestelmä tuo sähkölämmitteisen omakotitalon energialaskuun jopa kolmanneksen pudotuksen.

Aurinkopaneelit tuottavat sähköä Kalevan painotalon tarpeisiin Oulussa. Kuva: Antti Pylväs / Yle

Ruokakaupatkin ovat kiinnostuneet

Eniten aurinkosähköjärjestelmistä hyötyvät tietenkin ne, joilla on kesällä suuri sähkökulutus. Tällaisia ovat esimerkiksi ruokakaupat.

Kaupoissa kuluu suuri määrä energiaa ruokatarvikkeiden pitämiseen kylminä.

Kun pakasteallas tai kylmäkaappi hurisee, se tuottaa liiketilaan lämpöä. Se taas vaatii ilmastointi- ja jäähdytyslaitteistoa, joka kuluttaa sähköä. Jos koko tämän kulutusketjun vaatima sähkö saadaan tuotettua omalla aurinkosähköjärjestelmällä, puhutaan jo heti isommista rahoista.

Ja tietenkin isosta imagohyödystä, aurinkokennot tuottavat saasteetonta ja uusiutuvaa ekoenergiaa.

Esimerkiksi K-ryhmän ilmoituksen (siirryt toiseen palveluun)mukaan tulevaan kesään mennessä ketjun ruokakauppojen yhteydessä toimii 15 aurinkovoimalaa.

Laitteistoja on suunnitteilla myös rovaniemeläisiin ruokakauppoihin ja jopa Suomen päälaelle.