Aasin huuto synnytti naapuririidan Satakunnan sydänmailla

Huittisissa poliitikot joutuvat selvittelemään kinkkistä naapurikiistaa, jonka sytykkeenä ovat toisen naapurin omistamat koirat ja aasi.

aasit
Aapeli-aasi
Kuvan aasi ei liity tapaukseen.Laura Valta / Yle

Huittisten ympäristö- ja rakennuslautakunta joutuu käsittelemään poikkeuksellisen kinkkistä naapurikiistaa. Riidan taustalla on toisen naapurin eläinkatras: kolme koiraa ja metelöivä aasi.

Naapurin valituksen mukaan koirat haukkuvat ohikulkijoille ja aasi mölyää toisinaan useita kertoja vuorokaudessa. Voimakkaat äänet kantautuvat alle sadan metrin päässä sijaitsevaan naapurin taloon.

Virkamies: Haittaa rajoitettu

Huittisten virkamiesten tekemän selvityksen mukaan koirat ovat ulkona aamusta puoli yhdeksästä iltakymmeneen saakka. Haukkumisesta aiheutuvaa haittaa on jo vähennetty rakentamalla koirille uusi koppi ja ottamalla nämä aikaisin sisälle. Virkamiesten mukaan naapurilla ei ole enää näköyhteyttä koiratarhalle.

Aasin aiheuttamaa haittaa puolestaan on rajoitettu hankkimalla aasille heinää heinäverkkoon, jolloin heinä kestää koko päivän. Aasi ei selvityksen mukaan enää huutele päivittäin, ja silloinkin äännähtely kestää vain minuutin tai parin ajan. Eläinlääkäri on käynyt tarkastamassa kiinteistön ja todennut, että eläimiä hoidetaan asiallisesti.

Pitkä kiista

Vuosia jatkunutta kiistaa on soviteltu ensi kerran jo vuonna 2013. Muut naapurit kuin valittaja eivät ole katsoneet, että eläinten melu olisi häiritsevää.

Ympäristöinsinööri Matti Forsman esittää poliitikoille, että lautakunta toteaisi asian loppuunkäsitellyksi ja naapurin toimet riittäviksi. Valittajalle tarjottaisiin mahdollisuutta viedä asia halutessaan käräjäoikeuteen omalla kustannuksellaan.

20.2. klo 16:21 tarkennettu, mitä koirien ja aasin tiloissa on tehty haitan vähentämiseksi.