Hyppää sisältöön

"Kasvun hakeminen vaatii rohkeutta" – Kykynsä näyttäneet yritykset auttavat pieniä kasvamaan

Pyörää ei tarvitse keksiä uudelleen, kun yrityksellä on kasvuhaluja. Yritysten kasvukilpailussa haetaan kokeneemmalta yritykseltä uskonvahvistusta omiin päätöksiin.

Kyky suhteiden luomiseen ja verkostoitumiseen ovat yrittäjälle tärkeitä ominaisuuksia. Kuva: Jarkko Remahl / Yle

KAJAANI Yrityksen kasvu vaatiii rohkeutta tehdä tarvittavia päätöksiä. Rohkeus taas syntyy kokemuksesta tai siitä, että on mahdollisuus saada tukea konkareilta yrittäjyyden alkutaipaleella. Koko maassa Kasvu Open -kilpailun (siirryt toiseen palveluun)tavoitteena on antaa sparrausta 450 yritykselle yli tuhannen asiantuntijan voimin 30 Kasvupolulla.

Vumos Oy:n toimitusjohtajan Elina Tervosen mukaan Kainuussa on tällä hetkellä hyvä henki yrittämisessä. Maakunnassa on toimivat tuki- ja yritysverkostot. Vumos Oy osallistui Kasvu Open -ohjelman alueelliseen kasvuohjelmaan, Kainuun kasvupolkuun, vuonna 2015 hyvin kokemuksin.

– Saimme sieltä todella monenlaista tukea. Huippukonkarit sparrasivat meitä ja saimme jakaa siellä niitä asioita, jotka olivat sillä hetkellä pinnalla ja vaativat päätöksentekoa. Koen, että kokeneet yrittäjät antoivat meille todella paljon näkökulmia ja uskonvahvistusta niihin päätöksiin, joita olimme tekemässä.

Mielestäni kasvun hakeminen vaatii rohkeutta ja uskoa tulevaan ja omaan tekemiseen.

Elina Tervonen

Perinteisestä koneurakoinnista vuonna 2008 aloittanut kajaanilainen Vumos Oy (siirryt toiseen palveluun)toimii nykyisin usealla toimialalla ja paikkakunnalla.

– Yritys lähti liikkeelle yhden miehen ja bobcatin voimin maanrakennustoiminnasta. Sieltä on pikkuhiljaa laajennettu kiinteistönhuoltoon, purku-urakointiin sekä teollisuuden palveluihin, esimerkiksi säkitys- ja lastaustoimintoihin, toimitusjohtaja Elina Tervonen kertoo.

Vumos Oy:n toimitusjohtaja Elina Tervonen korostaa, että kasvun tulee lähteä kasvua hakevan yrityksen tarpeista ja lähtökohdista. Kuva: Tiia Korhonen / Yle

Vumos Oy työllistää tällä hetkellä 44 työntekijää ja työntekijämäärä tuplaantuu kesäisin. Vuoden 2015 lopulla yritys laajeni entisestään ostettuaan yrityskaupalla Vuokatin Nurmi Oy:n.

– Totta kai aina, kun on siirrytty toimialalta toiselle tai on laajennettu toimintaa, on täytynyt uskaltaa tehdä henkilöstörekrytointeja sekä investointi- ja rahoituspäätöksiä. Mielestäni kasvun hakeminen vaatii rohkeutta ja uskoa tulevaan ja omaan tekemiseen. Jos uskoa ja rohkeutta ei ole, niin tällaisia päätöksiä on hankala toteuttaa.

"Toistensa tukemista parhaimmillaan"

Tänä vuonna Vumos Oy on yksi veturiyrityksistä, jotka sparraavat alueellisessa kilpailussa 15 pientä tai keskisuurta kasvuhalukasta yritystä. Muut kasvussa jo kykynsä näyttäneet mentoriyritykset ovat teemapuistoja pyörittävä SuperPark Oy, biopolttoaineiden laadunvalvontaan keskittynyt Prometec Solutions Oy ja Aasian markkinoille tähtäävä peliyhtiö Critical Force.

Alueellinen kilpailu järjestetään nyt neljättä kertaa. Kainuun Edun projektikoordinaattori Pia Haapalainen sanoo, että yritykset ovat kokeneet Kasvupolun erittäin hyväksi ponnahduslaudaksi.

– Yritykset saavat sparrausta paikallisilta ja valtakunnallisilta liike-elämän asiantuntijoilta omiin kehitystarpeisiinsa. Esimerkiksi vuonna 2015 kajaanilainen Critical Force voitti valtakunnallisen kilpailun, jonka ansiosta he saivat vuodeksi oman alan kansainvälisen asiantuntijaryhmän käyttöönsä.

Haapalaisen mukaan Kasvupolusta on saatu yrittäjiltä paljon positiivista palautetta.

– Yrityksistä kerrotaan, että he ovat saaneet hyviä neuvoja, mutta myös konkreettisia toimepiteitä ja yhteistyökumppaneita.

Vaikka taustalla on monenlaista kokemusta, opittavaa on vielä todella paljon.

Elina Tervonen

Vumos Oy:n toimitusjohtaja Elina Tervosen mukaan kilpailu on hieno tilaisuus verkostoitumiseen ja ajatusten vaihtoon.

– Se on toistensa tukemista parhaimmillaan. Odotan ja toivon, että kilpailussa mukana olevat yrittäjät lähtevät aidosti ja rohkeasti tuomaan asioita esille. Mitä enemmän itse tuo asioita sparrattavaksi, sitä enemmän siitä saa aina myös hyötyä.

Sparrauksesta tukea molemmille osapuolille

Elina Tervonen korostaa, että kasvun tulee lähteä kasvua hakevan yrityksen tarpeista ja lähtökohdista. Eli niistä asioista, jotka aidosti mietityttävät yrityksiä kasvussa.

– Saimme myös aivan uusia ajatuksia, esimerkiksi hallituksen vahvistaminen lähti sieltä liikkeelle. Saimme kovasti kannustusta siihen, että hallitusta kannattaa vahvistaa myös ulkopuolisilla jäsenillä ja hyödyntää hallitustyötä vahvemmin, Tervonen jatkaa.

Sparraus tukee niin osallistuvia yrityksiä kuin sparraajia verkostoitumisessa ja ajatusten vaihdossa. Kuva: Miki Wallenius / Yle

Yritys on muun muassa vahvistanut hallitustyöskentelyä ulkopuolisella hallituksen jäsenellä ja eriyttänyt toimintansa niin, että Vumos Oy vastaa teollisuuden palveluista ja tytäryhtiö Vuokatin Nurmi perinteisistä koneurakoinnin palveluista.

Yhtiön liikevaihto on noussut vuosien 2008–2016 aikana noin 0,5 miljoonasta eurosta 1,8 miljoonaan euroon. Tavoitteet on asetettu korkealle, Suomen rajojen ulkopuolelle.

– Tavoitteenamme on, että konsernitasolla liikevaihtomme vuonna 2020 olisi 10 miljoonaa euroa. Siitä osa tulee toki Vuokatin Nurmesta ja perinteisestä koneurakoinnista, mutta suuri osa on Vumos Oy:n teollisuuspalveluita, joiden kanssa olemme nyt lähdössä kansainvälisille markkinoille.

Näen, että olemme kuitenkin vielä melko alkutaipaleella.

Elina Tervonen

Seuraavasta askeleesta päättäminen ei ollut vaikeaa, sillä päätöksen tueksi tehtiin paljon pohjatöitä, Tervonen kertoo.

– Pohjatyöt on tehty hyvin eli olemme tehneet markkinatutkimuksia Suomessa, Pohjoismaissa ja nyt myös hieman laajemmin.

Tervonen uskoo vahvasti, että mentorina toimiminen tuo jotain uutta myös Vumos Oy:lle.

– Näen, että olemme kuitenkin vielä melko alkutaipaleella. Vaikka taustalla on monenlaista kokemusta, opittavaa on vielä todella paljon. Lisäksi on aina hienoa verkostoitua ja tutustua uusiin yrityksiin, Tervonen sanoo.

.
.