yle.fi-etusivu

Korkeasaaren karhut heräsivät uniltaan: kuukausien paasto vaihtui pähkinöihin

Eläintarhan karhut ovat viime talvina nukkuneet aiempaa levottomammin.

Eläinten talvehtiminen
Karhu
Mari Lehmonen / Korkeasaari

Korkeasaaren 16- ja 11-vuotiaat karhunaaraat ovat havahtuneet kevään tuloon. Eläintenhoitajat kuulivat ensimmäisen kerran kolistelua Karhulinnasta tiistaina.

Perjantaina karhut kömpivät talvipesästään päivänvaloon selvästi nälkäisinä.

Kolme kuukautta köllineet karhut saivat ensi alkuun makupaloiksi rusinoita, pähkinöitä ja omenoita. Viikonloppuna ruokalistalla on jo tuhdimpaa liharuokaa. Karhut saavat myös halutessaan kömpiä takaisin talvipesään päivänokosille. Katso video karhujen kevätpuuhista (siirryt toiseen palveluun).

Karhu kyhnyttää itseään puunrunkoon
Mari Lehmonen / Korkeasaari

Korkeasaari (siirryt toiseen palveluun)kertoo, että karhut ovat viime vuosina nukkuneet hieman aiempaa levottomammin. Vuosi sitten talviuni loppui jo helmikuun ensimmäisellä viikolla. Toissavuonna karhut heräsivät kesken talviunien tammikuussa syömään.

Karhujen talviuni voi Suomen oloissa kestää jopa puoli vuotta. Karhut heräävät yleensä maalis-huhtikuussa, kun lumen sulamisvesi alkaa valua talvipesään.

Etelämpänä Euroopassa, jossa ravintoa on paremmin saatavilla ympäri vuoden, karhut eivät nuku talviunta lainkaan.