Ilmansaasteet aiheuttavat ennenaikaisia synnytyksiä

Syntyminen keskosena on yksi tärkeimmistä alle 5-vuotiaiden kuolinsyistä.

keskoset
Vastasyntynyt lapsi keskoskaapissa.
Jouni Immonen / Yle

Ilmansaasteet aiheuttavat vuosittain 2,7 miljoonaa ennenaikaista synnytystä, kertoo uusi kansainvälinen tutkimus.

Eniten saasteista johtuvia keskossynnytyksiä tapahtuu Aasiassa. Pelkästään Intiassa niitä tapahtuu noin miljoona ja Kiinassa puoli miljoonaa.

Saasteita päätyy ilmaan mm. diesel-autoista, metsäpaloista sekä muusta puun, hiilen, lannan ja jätteiden polttamisesta. Saharan eteläpuolisessa Afrikassa ja Lähi-idässä ihmiset hengittävät erityisesti aavikolta nousevaa pölyä.

Tutkijat ovat laskeneet, että Kiinan ja Intian saasteisissa kaupungeissa raskaana olevat naiset hengittävät kymmenen kertaa enemmän ilmansaasteita kuin sisarensa Englannin tai Ranskan maaseudulla.

Maailmassa syntyy vuosittain noin 15 miljoonaa lasta ennenaikaisesti. Heistä lähes miljoona kuolee erilaisiin komplikaatioihin, kertoo Maailman terveysjärjestö WHO. Ennenaikaisista synnytyksistä johtuvat komplikaatiot ovat yksi tärkeimmistä alle 5-vuotiaiden kuolinsyistä.

Tutkijat painottavat, että valtioiden pitäisi tehdä yhteistyötä ilmansaasteiden vähentämiseksi. Saasteissa kaupungeissa usein vain puolet on peräisin kaupungin alueelta. Suurin osa voi olla peräisin hyvinkin kaukaa ja toisista maista.

Tutkimus on julkaistu Environment International Journal -tiedelehdessä.

Lähde: Reuters