Koe uusi yle.fi

Saksassa kiellettiin pikkulasten nukke – voidaan käyttää vakoiluun

Hakkeri voi nuken kautta helposti päästä keskustelemaan lapsen kanssa, toteaa viranomainen.

leikkikalut
My friend Cayla nukke.
Jenny Goodall / AOP

Saksassa liittovaltion tietoverkkoja valvova viranomainen Bundesnetzagentur on kieltänyt lasten Cayla-nimisen nuken. Viranomaisen mukaan nukkea voidaan käyttää salakuunteluun ja se muodostaa tietoturvariskin.

Cayla-nukkeen liitetty pieni tietokone mahdollistaa sen käymät "keskustelut" lapsen kanssa. Nukessa on puheentunnistin. Kun lapsi kysyy siltä jotakin, nukke ottaa yhteyden internetiin, mistä etsii vastauksen.

Lapsi voi esimerkiksi kysyä, "mikä on pieni hevonen nimeltään". Nukke vastaa, "varsa".

Bundesnetzagenturin selvityksen mukaan nukessa olevassa bluetooth-laitteessa ei ole käytännössä mitään suojausta. Hakkerit voivat murtautua sen kautta nukkeen, ja puhua lapsen kanssa. Nuken mikrofoni otti vastaan äänen kymmenen metrin etäisyydeltä.

– Kokeessa pystyin hakkeroitumaan leluun, vaikka välissä oli useita seiniä. Siinä ei ole mitään turvaominaisuuksia, sanoo Bundesnetzagenturin puolesta nukkea tutkinut Saarlandin yliopiston asiantuntija Stefan Hessel (siirryt toiseen palveluun).

Saksassa on maan historian takia hyvin tarkat säädökset laittomista kuuntelulaitteista. Viranomaisen mielestä Cayla-nukke täyttää "piilotetun lähetinlaitteen" tunnusmerkit.

Nuken valmistaja, Vivid-yhtiö, ei ole vastannut uutistoimisto Reutersin yhteydenottopyyntöön. Yhtiön Britannian-tytäryhtiö kiistää, että laite aiheuttaisi tietoturvariskin.

Lähteet: Reuters, AFP