Pentagon: Isisin jäsenet valmistautuvat poistumaan Raqqasta

Pentagonin tietojen mukaan jihadistijärjestön jäsenten lähtövalmistelut Raqqassa vaikuttavat hyvin suunnitelluilta. Kaupunki on ollut Isisin hallussa vuodesta 2014.

Isis
Naamioitu taistelija
Kuvakaappaus Isisin propagandavideolla esiintyvästä taistelijasta. Video julkaistiin vuonna 2014.FBI / EPA

Äärijärjestö Isisin johtajat ovat jättämässä Raqqan kaupungin Syyriassa, kertoo Yhdysvaltain puolustusministeriö.

Isis on pitänyt Syyrian pohjoisosassa sijaitsevaa Raqqaa islamilaisen kalifaattinsa pääkaupunkina vuodesta 2014 lähtien.

Pentagonin edustaja Jeff Davis kertoo, että useat Isis-johtajat ja heidän esikuntansa jäsenet ovat aloittaneet lähtövalmistelut.

– He ovat varmasti huomanneet sen tosiasian, että loppu on lähellä, Davis sanoo. Hänen mukaansa Isisin vetäytyminen vaikuttaa hyvin organisoidulta.

Davis ei kertonut, kuinka monta Isisin jäsentä kaupungista on lähdössä tai millaisissa tehtävissä lähtijät järjestössä toimivat.

Syyrian kapinallisten ja kurdien muodostama Syyrian demokraattiset voimat (SDF) -liittouma on edennyt viime kuukausina Isisin hallitsemalla alueella Syyriassa. Kansainvälisen liittouman tukemat joukot ovat piirittäneet kaupunkia ja katkaisseet useita Isisin käyttämiä maanteitä ja kulkureittejä. Pentagonin mukaan Isisin hallinnassa on enää yksi tie, joka sijaitsee Raqqan kaakkoispuolella.

SDF ja sen tukema kansainvälinen liittouma ovat taistelleet jihadisteja vastaan Raqqan läheisyydessä marraskuusta lähtien.

Pohjois-Syyriassa, Eufratjoen rannalla sijaitsevan Raqqan menettämisen on arvioitu olevan arvovaltatappio järjestölle. Isis valtasi kaupungin itselleen vuoden 2014 alussa Al-Nusra-islamistiryhmittymältä, joka oli liittoutunut al-Qaida-verkoston kanssa. Syyrian hallitus oli menettänyt kaupungin hallinnan vuotta aikaisemmin.

Ennen Syyrian sisällissodan puhkeamista vuonna 2011 Raqqassa asui 240 000 ihmistä.

Lähteet: Reuters, AFP