1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Galápagossaaret

Yksinäiselle Yrjölle viimeinen leposija kotimaisemissa Galápagossaarilla

Lajinsa viimeisenä pidetyn jättiläiskilpikonnan Lonesome Georgen eli Yksinäisen Yrjön jääneet on palautettu takaisin kotiin, Galápagossaarille.

Yksinäinen Yrjö. Kuva: Thomas H. Fritts / EPA

Kuuluisan jättiläiskilpikonnan palsamoitu ruumis saapui sotilaskoneessa perjantaina Puerto Ayoraan, Galápagossaarten suurimpaan kaupunkiin.

Galápagossaarten kansallispuisto tiedottaa, että jättiläiskilpikonna oli täytettävänä New Yorkin luonnonhistoriallisessa museossa ja on jatkossa turistien nähtävillä kansallispuistossa.

Chelonoidis nigra abingdonii-lajiin kuuluneen jättiläiskilpikonnan arvioitiin olleen 100-vuotias, kun se kuoli kesäkuussa 2012.  Se ei koskaan saanut jälkeläisiä ja sai siksi hyvin melankolisen nimen Lonesome George, suomalaisittain Yksinäinen Yrjö.

Vuonna 1972 löytynyttä Georgea pidettiin lajinsa viimeisenä edustajana, mutta näin ei ehkä ollutkaan. Galápagossaarten kansallispuisto ilmoitti syksyllä 2012, että geenitutkimuksissa on tunnistettu parikymmentä konnaa, joilla oli Georgen kanssa yhteisiä geneettisiä piirteitä.

Equadoriin kuuluvilla Galápagossaarilla elää 30 000-40 000 jättiläiskilpikonnaa, jotka kuuluvat viiteentoista eri lajiin.

Saarten jättiläiskilpikonnat ovat pitkäikäisiä kasvissyöjiä, jotka voivat elää jopa 200 vuotta. Ne voivat kasvaa jopa 255-kiloisiksi ja selvitä vuoden ilman ruokaa tai vettä.

Lähteet: AFP