Itä-Suomen poliisipäällikkö: Ulkopuolinen vahti voisi vankentaa luottamusta poliisiin

Pitäisikö poliisirikoksia tutkimaan perustaa uusi elin? Asia pohdituttaa poliisipäällikkö Taisto Huokkoa.

Kotimaa
Poliisi.
AOP

Itä-Suomen poliisilaitoksen päällikkö Taisto Huokko suhtautuu varovaisen myönteisesti valtakunnansyyttäjä Matti Nissisen ehdotukseen uuden ulkopuolisen yksikön perustamisesta poliisirikosten tutkintaa varten. Keskustelu asiasta on kiehunut Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion rikostuomioiden jälkeen.

– Tätä keskustelua kannattaa käydä ja selvittää asiaa, Huokko sanoo.

Nykyään on poliisin omassa harkinnassa, siirretäänkö poliisissa epäilty väärinkäytös syyttäjätutkinnanjohtajalle mahdollisia jatkotoimenpiteitä varten. Tutkintaa ei kuitenkaan tehdä siinä yksikössä, jossa väärinkäytös mahdollisesti on tapahtunut. Huokko korostaa, että nykyinen valvonta toimii hänen mielestään hyvin mutta se, miltä asiat vaikuttavat ulospäin, on toinen juttu.

– Kansalaisten kannalta ei välttämättä näytä hyvältä, että poliisirikoksia tutkitaan poliisin sisällä. Tässä vaiheessa minusta on kuitenkin ennenaikaista päätyä johonkin mielipiteeseen. Itse en kuitenkaan näe välitöntä tarvetta uuden toiminnan perustamiseen.

Kaikki se kestää?

Suomalaisten perinteisesti vahva luottamus poliisiin ei ole järkkynyt Aarnion myötä, vaikka julkisuudessa on pyörinyt myös kiusallisia tapauksia, joissa poliisimiehet ovat luvatta urkkineet tutkintatietoja julkisuutta saaneissa rikosjutuissa.

– Minusta nämä urkintatapaukset ja niistä koituneet seuraamukset ovat nimenomaan osoituksia siitä, että valvonta toimii, Huokko sanoo.

Ja toden totta: Uusimmassa poliisibarometrissa viime lokakuussa 51 prosenttia kansalaisista ilmoitti luottavansa poliisiin erittäin paljon ja 45 prosenttia melko paljon. Luottamus oli jopa vahvistunut kahdesta edellisestä barometrista, joita tehdään kahden vuoden välein.

– Aarnio oli kummallinen ja erikoinen, mutta sanoisin myös, että ainutlaatuinen tapaus. Luottamus poliisiin rakennetaan kuitenkin ensisijaisesti arjessa, arkirikosten tutkinnassa ja hälytysvalmiudessa. Jos ne alkavat merkittävästi heiketä, on vaara, että kansalaisten luottamus poliisia kohtaan toden teolla rapautuu.