Venäjän ulkoministeri: Lännen määräämä maailmanjärjestys on tiensä päässä

Ulkoministeri Sergei Lavrov puhui myös presidentti Sauli Niinistön esillä pitämistä lentokoneiden tunnistuslaitteista.

Sergei Lavrov
Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov kuvattuna Münchenin turvallisuuskonferenssissa 18. helmikuuta 2017.
Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov puhui Münchenin turvallisuuskonferenssissa 18. helmikuuta 2017.AOP

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov lausui kovia sanoja länsimaista ja sotilasliitto Natosta puhuessaan Münchenin turvallisuuskonferenssissa.

Lavrovin mielestä aika, jolloin länsi käyttää määräysvaltaa, on päättynyt.

– Toivon, että [maailma] valitsee demokraattisen maailmanjärjestyksen - lännen-jälkeisen - jossa jokainen maa määräytyy oman suvereniteettinsa mukaisesti.

Lavrovin mielestä Euroopan vakautta on horjuttanut erityisesti sotilasliitto Naton laajeneminen kohti itää. Lavrov piti Natoa "kylmän sodan instituutiona".

Venäjän ulkoministeri totesi kuitenkin, että hänen maansa haluaa Yhdysvaltojen kanssa "käytännölliset, keskinäiseen kunnioitukseen perustuvat suhteet, jossa maat tunnustavat vastuunsa globaalista turvallisuudesta".

– On yhteinen intressimme vahvistaa amerikkalais-venäläistä suhdetta. Me olemme siihen valmiita, jos Yhdysvallat on siihen valmis, hän sanoi Frankfurter Allgemeine -lehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan.

Transponderiehdotukseen odotetaan vastausta

Lavrov otti esiin lentokoneiden tunnistuslaitteet, ns. transponderit. Itämeren alueella sotilaslentokoneet ovat lentäneet transponderit suljettuina, mikä on omiaan lisäämään vaaratilanteita.

Presidentti Sauli Niinistön teki viime vuonna ehdotuksen transpondereiden käytöstä. Ulkoministeri Lavrov sanoi Venäjän ehdottaneen Venäjän ja Yhdysvaltain edustajien välistä kokousta, jossa laitteiden käytöstä sovittaisiin. Yhdysvallat ei ole vastannut tarjoukseen, Lavrov harmitteli.

Lavrovin mukaan asiantuntijat voisivat kokoustaa asian tiimoilta jo maaliskuussa. Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg oli sanonut Lavroville, että kokouksen järjestämisestä on toiveita, ulkoministeri kertoi.

Lavrov vaati lisäksi Yhdysvaltoja toimittamaan "faktoja", jotka todistaisivat Venäjän sekaantuneen hakkeroimalla Yhdysvaltain vaalikampanjaan.

Lähteet: Reuters, AFP, Tass

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus