1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Venäjä hyväksyy Ukrainan kapinallisalueiden passit – "Putin laajentaa konfliktia"

Ukrainan mukaan Venäjä haluaa laillistaa Ukrainasta irtautuneet kapinallisalueet.

Donetskin ns. kansantasavallan myöntämiä passeja. Kuva: Alexander Ermochenko / EPA

Venäjän presidentti Vladimir Putin on allekirjoittanut lain, jonka myötä maan viranomaiset alkavat hyväksyä Ukrainan kapinallishallinnon myöntämiä henkilöllisyystodistuksia ja muita asiakirjoja.

Venäjän uuden lain mukaan Ukrainan ns. Donetskin ja Luganskin kansantasavaltojen asiakirjat hyväksytään siihen saakka, kunnes Minskin rauhansopimukseen tukeutuva rauhanratkaisu on saatu aikaan.

Laki koskee passeja ja muita henkilöllisyystodistuksia, koulu- ja ammattidiplomeja sekä syntymä- ja kuolintodistuksia. Donetskin ja Luganskin asukkaat voivat myös matkustaa Venäjälle ja palata sieltä ilman viisumia.

"Provokaatio"

Ukraina on raivostunut Putinin päätöksestä ja pitää sitä Kremlin provokaationa.

Ukrainan parlamentin ulkoasiainkomitean puheenjohtaja Ganna Gopko sanoo, että Kreml käytännössä laillistaa Donbassin. Tällä nimellä tunnetaan Ukrainasta irtautunutta Venäjä-mielisten hallitsemaa aluetta.

Donetskin ja Luganskin alueet saavat Venäjältä taloudellista ja sotilaallista tukea, joskaan Venäjä ei ole virallisesti tunnustanut niiden asemaa.

Putin pyrkii laajentamaan konfliktia, Gopko uskoo.

Ukrainan ns. kansantasavallat ovat jakaneet asukkailleen passeja viime maaliskuusta lähtien. Passit ovat hyvin samannäköisiä kuin Venäjän passit. Niissä on kannessa kaksipäinen kotka punaisella pohjalla.

Lähteet: AFP, Tass