Itä-Ukrainassa yritetään maanantaina uutta tulitaukoa

Tulitauon onnistumiselle ei ole minkäänlaisia takeita, mutta muutakaan vaihtoehtoa rauhanetsinnässä ei ole.

Ulkomaat
Separatistitaistelijoita tankkien kanssa.
Separatistitaistelijat harjoittelivat ampumaradalla Torezin kaupungissa, Donetskin lähellä 21. syyskuuta.Alexander Ermochenko / EPA

Münchenin turvallisuuskokouksen yhteydessä on sovittu uudesta tulitaukoyrityksestä Itä-Ukrainan konfliktiin.

Asiasta sopivat Ukrainan, Venäjän, Ranskan ja Saksan ulkoministerit.

Tulitauon on määrä alkaa ylihuomenna maanantaina. Samalla sotivien osapuolten on määrä aloittaa raskaiden aseidensa vetäminen loitommas rintamalinjasta.

Itä-Ukrainan konfliktiin on yritetty saada aikaan tulitaukoa useita kertoja ennekin, viimeksi joulukuussa. Sotiminen on kuitenkin jatkunut ja helmikuun alussa se oli hetkittäin kiivastakin, joskaan rintamalinjat eivät ole juuri muuttuneet.

Ei edistystä neuvotteluissa

Toiveet tulitauon onnistumisesta eivät siis ole kovin korkealla. Saksan ulkoministeri Sigmar Gabriel sanoi Münchenissä, että neuvotteluissa mukana olleet neljä maata, ns. Normandian nelikko, yrittää käyttää vaikutusvaltaansa, jotta tulitauko toteutuisi. Uusia tapaamisia on sovittu tuleville viikoille.

Ukrainan ulkoministeri Pavlo Klimkin totesi neuvottelujen jälkeen, ettei hän ollut lainkaan tyytyväinen lopputulokseen.

– Me tarvitsemme vahvoja tuloksia, emme vain muutamia lausuntoja, hän puuskahti.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi sopimuksen olevan positiivinen asia, vaikka "suuri edistys" kokouksesta jäikin puuttumaan. Hän toivoi, että tulitauon myötä osapuolet voisivat myös sopia vankien vaihdosta.

Ranskan ulkoministeri Jean-Marc Ayrault totesi, että huolimatta mielipide-eroistaan, Venäjä ja Ukraina eivät esittäneet mitään vaihtoehtoa sille, että konflikti on saatava loppumaan Minskin rauhansopimuksessa sovittujen pelisääntöjen mukaisesti.

Ukrainan ja siitä irtautuneiden, Venäjän tukemien kapinallisalueiden välinen konflikti on jatkunut jo kolme vuotta. Väkivaltaisuuksissa on kuollut lähes 10 000 ihmistä.

Lähteet: Reuters, AFP, Tass