Hyppää sisältöön

Hiihtovieraista toivotaan kymmenien miljoonien piristysruisketta – "Lahden ulkopuolella ei suurta vaikutusta"

Lahden hotellit alkavat täyttyä kisavieraista. Tuhannet turistit yöpyvät tavallisten lahtelaisten kuten Juuso Mäkiahon ja hänen perheensä luona.

Kaikkea uutta pitää kokeilla, sanoo lahtelainen Juuso Mäkiaho, joka on majoittamassa MM-kisaturisteja kotiinsa. Kuva: Jouni Immonen / Yle

Lahtelainen Juuso Mäkiaho odottaa tulevaa keskiviikkoa mielenkiinnolla.

Syitä siihen on kaksi. Ensinnäkin se, että silloin Lahdessa alkavat hiihdon maailmanmestaruuskisat. Toinen syy on, että silloin Mäkiahon perheen luona on määrä majoittua kolme italialaista, täysin ventovierasta kisaturistia.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun perhe on vuokraamassa kotiaan ulkopuolisille. Aluksi tarkoitus oli, että vuokralle annettaisiin koko omakotitalo, mutta lopulta Mäkiahot päätyivät siihen, että kisavieraiden käyttöön tarjotaan kahta yläkerran makuuhuonetta.

– Tästä saa vähän ylimääräistä rahaa. Tämä on myös hienoa kulttuurivaihtoa. Saamme vähän enemmän kisafiilistä tänne meidän kotiin, Juuso Mäkiaho perustelee sitä, miksi perhe on nyt avaamassa kotinsa kisaturisteille.

Mäkiahot eivät kuitenkaan ole ainoita: jopa tuhannet hiihtovieraat pääsevät majoittumaan tavallisten ihmisten koteihin Lahden seudulla, kertoo seudun matkailua edistävän Lahti Region -yhtiön toimitusjohtaja Raija Forsman.

Yhtiö käynnisti jo puolitoista vuotta ennen kisoja yleisen haun, jolla kartoitettiin käytettävissä olevan yksityismajoituksen määrää. Vastaanotto oli innostunut.

– Meidät yllätti positiivisesti, kuinka ihmiset lähtivät tarjoamaan omia asuntojaan, omia kotejaan. Saimme hyviä vaihtoehtoja, ja olemme pystyneet majoittamaan täällä ihmisiä. Tässäkin on löydetty tällainen uusi yhteisöllisyys, Forsman sanoo.

Hiihdon MM-kisat alkavat Lahdessa keskiviikkona. Kuva: Jouni Immonen / Yle

Tavoite: Neljännesmiljoona myytyä kisalippua

Yhteisöllisyydelle onkin tarvetta. Forsmanin mukaan tavoitteena on, että Lahden kisoihin myydään jopa neljännesmiljoona lippua. Yhden kisavieraan keskimääräinen viipymä alueella on pari päivää. Tämä tarkoittaa, että Lahdessa ennakoidaan käyvän kahdentoista päivän aikana reilusti yli satatuhatta kisavierasta.

Kaikki heistä eivät yövy Lahdessa. Suurimman osan kaupungin ja seudun hotelleista ovat täyttäneet kuitenkin jo ennakkoon kansainvälinen media, kilpailijat ja heidän huoltojoukkonsa sekä erilaiset kisoihin liittyvät ryhmät.

– Koko Päijät-Hämeessä hotellien käyttöaste on suhteellisen korkea seuraavien viikkojen ajan. Yksittäisiä majoitusvuorokausia on edelleen kuitenkin tarjolla, koska päivät ovat erilaisia.

Keskiviikkona alkavista kisoista odotetaan piristysruisketta koko Etelä-Suomen matkailu- ja ravintola-alalle. Raija Forsman hakee vertailukohtaa kahden vuoden takaisista Ruotsin Falunissa järjestetyistä MM-hiihdoista.

Lahteen odotetaan reilusti yli sataatuhatta kisavierasta. Kuva: Jouni Immonen / Yle

– Niiden matkailullinen kokonaishyöty oli 30 miljoonan euron luokkaa.

– Falun on kahden ja puolen tunnin päässä Tukholmasta, meille on alle tunti junalla Helsingistä. Moni vieraista majoittuu pääkaupunkiseudulla. Siksi päiväkävijöiden määrä tulee olemaan huomattavasti suurempi kuin Falunissa.

Odotetaanko MM-hiihdoista Suomeenkin kymmenien miljoonien, noin 30 miljoonan euron hyötyä?

– Kyllä. Suosituimmat kisapäivät täyttyvät hyvin. Ensi lauantai on jo täynnä, Forsman vastaa.

– Lisäksi on huomioitava tapahtuman mukanaan tuoma kansainvälinen tv-näkyvyys. Useita miljoonia katsojia eri puolilla maailmaa näkee Suomea ja Lahtea.

"Vaikutus on ollut hivenen vähäisempi mitä oletettiin"

Raija Forsman arvioi, että kisojen taloudellinen hyöty säteilee noin tunnin ajomatkan päähän Lahdesta: esimerkiksi Kouvolan suuntaan ja Helsingin seudulle.

Lahden kaupunki sonnustautuu kisojen ajaksi liilaan. Kuva: Jouni Immonen / Yle

Pääkaupunkiseudun hotelleista kuitenkin kerrotaan, että kysyntä on toistaiseksi ollut odotuksia hiljaisempaa.

– Lahden ulkopuolella kisoilla ei ole ollut merkittävää vaikutusta. Kisojen aikaankin yleensä tulee viime hetken yksittäisiä varauksia, sanoo Sokos Hotels -ketjun markkinointijohtaja Outi Vitie.

Samaa sanotaan Restel-konsernista. Yhtiön omistuksessa ovat muun muassa Cumulus- ja Holiday Inn -hotellit.

– Lahdessa huoneet on myyty lähestulkoon loppuun. Kouvolan ja Hyvinkään alueilla on havaittu kohtalaista kysynnän kasvua. Toisaalta näyttää siltä, että aivan eteläisimmässä Suomessa, pääkaupunkiseudulla, vaikutus on ollut hivenen vähäisempi mitä oletettiin, Restelin myyntijohtaja Janne Ojalehto toteaa.

Yhdysvaltalaisesta majoituspalvelu Airbnb:stä ei kerrota, ovatko tulevat MM-hiihdot näkyneet sen tilastoissa. Jotain osviittaa antaa kuitenkin se, että yhtiöstä saatujen tietojen mukaan Lahdessa on yöpynyt Airbnb:n kautta yli tuhat ihmistä vuoden sisällä ja yöpyjien määrä on kasvanut peräti 268 prosentilla vuodesta 2015 vuoteen 2016.

MaRa: Ravintolapalvelujen kysyntä piristyy huomattavasti

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi sanoo, että etenkin Lahden ja sen lähiseudun majoituspaikat täyttyvät kisojen aikana hyvin ja tapahtuma piristää huomattavasti ravintolapalvelujen kysyntää.

Yksityismajoitusta hän pitää MM-kisojen kaltaisissa tapahtumissa tervetulleena, eikä hän usko, että se syö kaupallisten toimijoiden osuutta.

– Tällaista pelkoa ei ole, vaan kaupallinen majoituskapasiteetti on koko ajan täydessä käytössä. Tämä lisää huomattavalla ja hyvällä tavalla kokonaiskysyntää. Tämä on hyvin positiivinen ilmiö.

Mäkiahon perhe vuokraa kaksi makuuhuonetta hiihtovieraiden käyttöön. Kuva: Jouni Immonen / Yle

Lahdessa Juuso Mäkiaho kertoo aikovansa osallistua kisahulinaan myös itse. Pian koittavasta kisarupeamasta hän odottaa mielenkiintoista.

– Toivottavasti ovat hyvät kisat suomalaisille, ja toivottavasti ovat ainakin aluksi hyvät kisat myös italialaisille, että he eivät ole ihan maansa myyneitä täällä meillä kotona.

Pääseekö kisatunnelmaan itse, vaikka yläkerrassa majoittuu vuokralaisia?

– Luulen, että se on jopa helpompaa. Kisaturistiryhmä lähtee tästä joka aamu. Voi olla helpompi lähteä itsekin mukaan, Mäkiaho uumoilee.