Albaniassa tuhannet mielenosoittajat vaativat pääministerin eroa

Mielenosoittajat vaativat maan pääkaupungissa myös vapaita, ennenaikaisia vaaleja.

Albania
Tuhannet mielenosoittajat kantoivat hallituksen vastaisia iskulauseita Tiranassa, Albaniassa 18. helmikuuta 2017.
Tuhannet mielenosoittajat kantoivat hallituksen vastaisia iskulauseita Tiranassa, Albaniassa lauantaina.Armando Babani / EPA

Albaniassa tuhannet ihmiset ovat osoittaneet lauantaina mieltään maan hallitusta ja sosialistista pääministeri Edi Ramania vastaan. Maan pääkaupungissa Tiranassa järjestetyssä mielenilmauksessa ihmiset vaativat pääministerin eroa ja ennenaikaisia vaaleja.

Mielenosoittajat syyttivät Ramania korruptiosta ja köyhyyden lisääntymisestä maassa. Heidän mukaan vaalien tulee olla rehelliset ja vapaat.

Albanian oppositiopuolueen johtaja Lulzim Bashapuhuu mielenilmauksessa Tiranassa, Albaniassa 18. helmikuuta 2017.
Albanian oppositiopuolueen johtaja Lulzim Basha puhuu mielenilmauksessa Tiranassa, Albaniassa 18. helmikuuta.Armando Babani / EPA

– Raman hallituksen on mentävä, nyt on aika kaataa se!, huusi oppositiojohtaja Lulzim Basha. Hallitus on syössyt maan köyhyyteen ja korruptioon, olemme umpikujassa, minkä vuoksi monet albaanit lähtevät kotimaastaan, hän jatkoi.

Basha syytti, ettei sosialistihallitus ole luonut lupauksensa mukaisesti 300 000 työpaikkaa ja tarjonnut ilmaista terveydenhuoltoa. Sen sijaan taustalla on oppositiojohtajan mukaan korruptiota ja yhteyksiä rikollisuuteen ja huumekauppaan.

Ihmiset kokoontuivat hallituksen virastorakennusten edustalla. He heittelivät savupommeja ja heiluttelivat pääministeriä sekä terveys- ja sisäministereitä esittäviä nukkeja.

Mielenosoittajat pystyttivät aukiolle myös noin 300 neliömetrin suuruisen teltan. Noin tuhat mielenosoittajaa ilmoitti aikovansa leiriytyä aukiolla niin kauan, että heidän vaatimuksiinsa suostutaan.

Albaniassa on tarkoitus järjestää parlamenttivaalit 18. kesäkuuta.

Albania on yksi EU:n jäsenehdokasmaista. Maa on toivonut saavansa EU:n hyväksynnän ja voivansa aloittaa liittymisneuvottelut jäsenyydestä tämän vuoden lopulla.

Lähteet: Reuters, AP, AFP