Liettua: Yhdysvaltain rooli on välttämätön Itämerellä

Liettuan presidentti haluaa Yhdysvaltain auttavan Baltian maita ilmapuolustuksessa.

Liettua
Liettuan presidentti Dalia Grybauskaite
Liettuan presidentti Dalia Grybauskaite Kestutis Vanagas / EPA

Liettuan presidentti Dalia Grybauskaite haluaa Yhdysvaltain auttavan Baltian maita ilmapuolustuksessa, mikäli turvallisuusnäkökohdat sitä vaativat.

Grybauskaite tapasi Viron ja Latvian presidenttien kanssa Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pencen Münchenin turvallisuuspoliittisen konferenssin yhteydessä lauantaina.

– Ilman Yhdysvaltain ilmapuolustuksen tukea, meillä ei ole täyttä suojaa, sanoi Grybauskaite uutistoimisto AFP:lle puhelinhaastattelussa keskustelujen jälkeen. Yhdysvaltain osallistuminen on välttämätöntä, hän lisäsi.

Grybauskaiten mukaan Naton viime vuonna hyväksymät toimenpiteet "eivät enää riitä". Liettuan presidentin mielestä Venäjän sotilaallisiin toimiin on puututtava voimakkaammin ja Yhdysvaltain johtaman liittouman on tehtävä päätöksiä nopeammin.

– Näemme, että Varsovan sopimukset eivät enää riitä. Tarvitsemme nopeampaa päätöksentekoprosessia, Grybauskaite sanoi. Odotan näkeväni edistystä tässä asiassa Naton huippukokouksessa myöhemmin tänä vuonna, hän lisäsi.

Puola ja Baltian maat ovat olleet erittäin huolestuneita Venäjän toimista sen jälkeen, kun Venäjä otti Krimin niemimaan Ukrainalta ja liitti sen omiin alueisiinsa vuonna 2014.

Liettua tukee sotilasmenojen lisäämistä

Presidentti Dalia Grybauskaiten mielestä Yhdysvalloilla on "täysi oikeus" vaatia eurooppalaisia liittolaisia kasvattamaan puolustusmenonsa kahteen prosenttiin bruttokansantuotteesta.

Viro ja Puola ovat tällä hetkellä ainoat Nato-maat, jotka täyttävät sotilasliiton jäsenmailleen asettaman tavoitetason. Liettua ja Latvia ovat sitoutuneet saavuttamaan tason ensi vuonna.

Liettua on suurin ja eteläisin kolmesta Baltian maasta. Se aikoo ostaa Norjalta keskipitkän kantaman ilmatorjuntaohjusjärjestelmiä tulevina vuosina.

Lähde: AFP