Hyppää sisältöön

Trump: "Näitte, mitä tapahtui Ruotsissa eilen" – Ruotsalaisilla ei aavistustakaan, mihin Trump viittaa

Ruotsalaislehdet epäilevät, että Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on katsonut oikeistomedian raportteja Ruotsista.

Donald Trump puhuu
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sivusi lauantaina puheessaan Ruotsia. Floridassa esiintynyt Trump luetteli eurooppalaisia kaupunkeja, joissa on tehty terrori-iskuja ja mainitsi myös "tapahtumat Ruotsissa eilen illalla".

Floridassa koolla oli tuhansia ihmisiä, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump puhui kannattajilleen vaalikampanjaa muistuttavassa tilaisuudessa sunnuntain vastaisena yönä Suomen aikaa.

"Kuka olisi uskonut, Ruotsissa"

Trump korosti, että Yhdysvaltojen tulee pitää maa turvallisena ja viittasi määräämäänsä maahantulokieltoon, jonka tuomioistuin myöhemmin jäädytti.

– Katsokaa, mitä tapahtuu Saksassa. Katsokaa, mitä tapahtui eilen illalla Ruotsissa. Ruotsissa. Kuka olisi uskonut, Ruotsissa, Trump toisteli.

– Katsokaa, kuinka paljon ihmisiä he ottivat vastaan. Hellä on ongelmia, joita he eivät koskaan uskoneet mahdollisiksi, hän jatkoi. 

Samassa yhteydessä Trump mainitsee Nizzan, Pariisin ja Brysselin, joissa kaikissa on ollut isot terrori-iskut. Aiemmin Trump on herättänyt hämmennystä, kun hän on väittänyt median vaikenevan terrori-iskuista.

Säpo: Turvallisuusarvio pysynyt samana

Ruotsissa media kummastelee, mihin tapahtumaan Trump voi viitata.

Turvallisuuspoliisi Säpon mukaan mikään ei ole Ruotsin uhkakuvien osalta muuttunut sitten perjantai-illan, kertoo iltapäivälehti Aftonbladet (siirryt toiseen palveluun). Yhdysvaltain Tukholman-suurlähetystö ei halunnut kommentoida asiaa. 

Taustalla Ruotsi-uutisointi Yhdysvalloissa?

Sanomalehti Dagens Nyheter kirjoittaa toimittaja Martin Gelinin analyysissa (siirryt toiseen palveluun), että Trumpin seuraama konservatiivinen Fox News uutisoi vastikään Ruotsista. Kanava spekuloi, että Ruotsissa raiskausten määrä kasvaa pakolaisten takia. Dagens Nyheterin mukaan myös lukuisissa muissa yhdysvaltalaisissa oikeisto- ja äärioikeistoviestimissä on raportoitu Ruotsista maana, joka voi olla vaarassa romahtaa maahanmuuton aiheuttaman kaaoksen takia. Tällaista uutisointia viljelevät muun muassa Breitbart, Human Events ja Drudge Report.

Myös iltapäivälehti Expressen viittaa (siirryt toiseen palveluun)Fox Newsin uutiseen (siirryt toiseen palveluun)Ruotsin seksuaaliväkivallasta ja epäilee Trumpin ajatelleen tätä puhuessaan. Expressenin mukaan uutinen antaa yksinkertaistetun kuvan Ruotsin seksuaalirikoksista.

Ruotsissa viranomaiset eivät tilastoi säännöllisesti rikoksista epäiltyjen syntyperää. Erityisesti ruotsidemokraatit ovat vaatineet uutta tutkimusta aiheesta, mutta hallitus on ollut eri mieltä, kertoo Ruotsin yleisradioyhtiö SVT (siirryt toiseen palveluun).

Suomessa asiasta uutisoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.