1. yle.fi
  2. Uutiset

Järjestö: Irak häätää islamistitaistelijoita Mosulista, jossa on loukussa 350 000 lasta

Irakin armeijan strategiana on pyytää ihmisiä pysymään kotona eikä pakenemaan kaupungista.

Irak
Mosulista pakenevia perheitä ylittämässä Khusar-jokea 8. tammikuuta.
Taisteluita pakenevia perheitä ylittämässä Khusar-jokea Mosulissa 8. tammikuuta.Ahmed Jalil / EPA

Kansainvälinen Pelastakaa lapset -järjestö varoittaa lasten kohtalosta, kun Irak hyökkää Länsi-Mosuliin.

– Arviolta 350 000 lasta on loukussa Länsi-Mosulissa. Tykistötulen ja räjähteiden vaikutus kapeilla, tiheään asutuilla kaduilla voi olla tappavampi ja summittaisempi kuin mitä tässä konfliktissa olemme aiemmin nähneet, järjestön Irakin-maajohtaja Maurizio Crivallero sanoi tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Järjestön mukaan ihmiset eivät pääse pakenemaan kaupungista. Terroristijärjestö Isisin jäsenet voivat tappaa heidät tai he voivat joutua sala-ampujien tai maamiinojen uhriksi. Ruoka, vesi ja lääkkeet ovat loppumassa.

Irak ilmoitti käynnistäneensä sunnuntaina hyökkäyksen Mosulin länsiosiin. Tarkoituksena on ajaa terroristijärjestö Isis pois Irakin toiseksi suurimmasta kaupungista.

Järjestön mukaan Irakin joukkojen ja heidän yhdysvaltalaisten ja britannialaisten liittolaistensa tulisi tehdä kaikkensa suojellakseen siviilejä ja välttää koulujen ja sairaaloiden tuhoamista, kun tunkeutuvat syvemmälle kaupunkiin.

Kaupunkitaisteluista tulossa vaikeita

Irakin ja sen liittolaisten strategiana on kehottaa ihmisiä pysymään kotonaan eikä pakenemaan kaupungista.

– Tiedämme, että Isis ottaa kohteikseen ihmiset, jotka yrittävät paeta. Tästä aiheutuu paljon uhreja, Irakin terrorisminvastaisten joukkojen komentaja Abdulwahab al-Saadi sanoi uutistoimisto AFP:lle.

– Tietenkin olisi helpompaa pommittaa jihadisteja raskaalla aseistuksella, jos kaupunki olisi tyhjennetty asukkaista. Meidän päämäärämme on säästää siviilihenkiä. Olemme vakuuttuneita, että he ovat paremmin suojassa, jos he pysyvät kotona eivätkä yritä paeta", hän jatkoi.

Varsinkin Länsi-Mosulin vanhan kaupungin kapeilla kaduilla taisteluista odotetaan vaikeita. Sotilasajoneuvoilla ei pääse liikkumaan monin paikoin.

Mosulin itäosassa kaksi itsemurhaiskua

Sunnuntaina kahdessa itsemurhaiskussa Mosulin itäosissa kuoli viisi ihmistä, joista kolme oli Irakin sotilaita. Irakin armeija valtasi Mosulin itäosat islamistitaistelijoilta tammikuussa kuukausia kestäneen suurhyökkäyksen jälkeen. Irakin turvallisuuslähteiden mukaan pommittajien uskotaan tulleen kaupungin länsiosista, jotka ovat yhä Isisin hallussa.

YK:n arvion mukaan noin 200 000 ihmistä on paennut Mosulista operaation alettua lokakuussa ja noin neljännes on palannut.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi