1. yle.fi
  2. Uutiset

Mosuliin hyökkäävällä Irakin armeijalla valtava ylivoima Isisiin

Vahvistamattoman tiedon mukaan Irakin armeija on edennyt jo useita kilometrejä.

Mosul
Irakin armeijan joukot partioivat Arabin alueella Mosulissa saatuaan sen Isisiltä haltuunsa 22. tammikuuta 2017.
Irakin armeijan joukot partioivat Arabin alueella Mosulissa saatuaan sen Isisiltä haltuunsa 22. tammikuuta 2017. Ahmad Al-Rubaye / AFP

Irakin asevoimat on koonnut erittäin suuren sotavoiman karkottamaan Isis-terroristijärjestöä Mosulista, kertoo uutistoimisto Reuters.

Mosuliin hyökkää arviolta 100 000 sotilasta. Mukana on terrorismin-vastaiseen sotaan koulutettuja erikoisjoukkoja, useita vakinaisen armeijan panssaroituja divisioonia, poliisivoimia sekä Iranin kouluttamia shiiamiliisejä.

Irakin hallituksen joukkojen tukena on myös kurditaistelijoita sekä Yhdysvaltain ilmavoimat ja Irakiin sijoittamat noin 5 000 sotilasta, jotka tarjoavat logistista apua ja osallistuvat myös tykistön toimintaan.

Mosulia vajaat kolme vuotta hallinneella Isis-terrorijärjestöllä arvioidaan olleen lokakuussa noin 6 000 taistelijaa, kun Irakin armeijan operaatio Mosulin takaisinvaltaamiseksi alkoi. Syksyn yhteenotoissa kaupungin itäosassa Isisin arvioidaan menettäneen noin tuhat miestä.

Isisillä ei ole kovinkaan paljon raskaita aseita, eikä lainkaan ilmavoimia.

Irakin armeijalla on siis valtava materiaalinen ja miehistöylivoima, mutta taistelun kaupungista oletetaan silti kestävän kauan. Mosulin länsiosa on tiiviisti rakennettu, joten panssarivaunut eivät voi toimia siellä ja Isis kykenee halutessaan käyttämään rakennuksia suojanaan.

Kaupungissa on myös 750 000 siviiliä, joita hyökkääjät joutuvat varomaan.

Isku alkoi etelästä

Rintamalinja Mosulissa on kulkenut kaupunkia kaakko-luoteissuunnassa halkovaa Tigrisjokea pitkin. Itäpuoli on armeijan hallussa. Etelässä Irakin armeija oli ennen hyökkäystä noin 15 kilometrin päässä Mosulin keskustasta.

Mosulin kartta.

Irakin asevoimien hyökkäys Länsi-Mosuliin alkoi kaupungin eteläpuolelta. Useiden armeijan divisioonien sekä poliisiyksiköiden kerrotaan ottaneen haltuunsa kaupungin laitamilla olleita kyliä.

Vahvistamattomien tietojen mukaan joukot ovat edenneet päivän aikana noin viisi kilometriä kohti pohjois-koillista. Hyökkäyksen ensimmäiseksi tavoitteeksi on kerrottu Mosulin kansainvälinen lentokenttä.

Myös Tigrisjoen itäpuolelle on koottu joukkoja, mutta ne eivät ole vielä osallistuneet hyökkäykseen.

Lähteet: Reuters, AFP, AP

Lue seuraavaksi