Yle Teksasissa: "Donald Trumpin vihapuhe on johtanut tekoihin"

Yhdysvaltalaismuslimit kokevat syrjinnän ja viharikosten muslimeja kohtaan lisääntyneen nopeasti Donald Trumpin noustua presidentiksi.

Yhdysvallat
Yle / Antti Kuronen
Omeir Siddiqin kimppuun hyökättiin kadulla juuri ennen presidentinvaaleja.Yle / Antti Kuronen

DALLAS, TEKSAS Alia Salemille presidentinvaalit olivat raskasta aikaa.

Presidenttiehdokas nimeltä Donald Trump oli ryhtynyt ennenkuulumattomaan hyökkäykseen muslimiyhteisöä kohtaan, ja sen vaikutukset tuntuivat Salemin työpöydällä CAIR-järjestössä.

Puhelimet soivat tiuhaan, kun Pohjois-Teksasissa elävät muslimit soittivat kertoakseen heihin kohdistuneista hyökkäyksistä työpaikoilla, kaupoissa ja kouluissa.

– Ikävä kyllä poliitikoiden vihanlietsonta johtaa todellisiin tekoihin ruohonjuuritasolla, Alia Salem sanoo.

Salemin järjestö, CAIR, auttaa muslimeja heidän kohdatessaan syrjintää ja viharikoksia. Syksyn mittaan avointen tapausten määrä kasvoi huolestuttavasti.

Hän ei silti arvannut, että pahin olisi vasta edessä.

Dallasin keskusmoskeija on yksi Yhdysvaltojen suurimmista.
Dallasin keskusmoskeija on yksi Yhdysvaltojen suurimmista. Perjantairukous.Yle / Antti Kuronen

Marraskussa pari päivää Donald Trumpin vaalivoiton jälkeen vihamielinen joukkio ilmaantui Salemin toimiston eteen.

Miehillä oli naamarit ja puoliautomaattikiväärit. He kiersivät pohjakerroksessa olevaa toimistoa moottoripyörillä ja lava-autoissa.

– He huusivat törkeyksiä ja olivat hyvin uhkaavia. Voit varmasti kuvitella tilanteen.

Välikohtauksen jälkeen Salem päätti pakata laukut ja siirtää toimiston välittömästi salaiseen osoitteeseen.

Tapaan Alia Salemin anonyymissa toimistorakennuksessa Dallasissa. Järjestön nimeä ei lue missään, minullekin osoite kerrotaan vain puhelimitse.

– Äärioikeistolaiset ja valkoiseen ylivaltaan vannovat järjestöt vainoavat meitä. Ne ovat osa niin kutsuttua alt-right -liikettä. Yksi meitä vainoavista ryhmistä on BAIR, kertoo Salem.

AJ+-videolla (siirryt toiseen palveluun) BAIR:n jäsen kertoo, kuinka he valmistautuvat taistelemaan tulevaa jihadia vastaan kastamalla luoteja sian rasvassa.

Salemin mukaan kyse ei ole pelkistä uhkauksista. Virkaanastujaisten jälkeen Teksasissa on tuhopoltettu kaksi moskeijaa. Näiden tapausten tutkinta on kesken.

– Ennen presidentinvaaleja toimistollamme oli parikymmentä häirintätapausta käsittelyssä. Trumpin valtaantulon jälkeen niitä on yli kahdeksankymmentä. Ja tämä on pelkästään Dallas-Forth Worthin alueella. Voit kuvitella kuinka paljon häirintää muslimit joutuvat kärsimään koko maassa, toteaa Alia Salem.

Alia Salem johtaa muslimien ihmisoikeusjärjestöä Dallasissa, Pohjois-Teksasissa.
Alia Salem johtaa muslimien ihmisoikeusjärjestöä Dallasissa, Pohjois-Teksasissa.Yle / Antti Kuronen

Ottaessaan minut vastaan moskeijan puuhamies vitsailee mukaillen Donald Trumpin lupausta pakolaisten äärimmäisistä tarkastuksista (extreme vetting).

– Teimme äärimmäisen tarkastuksen kohdallasi. Googlasimme hartaasti taustojasi, koska turvallisuusasiat on otettava huomioon, sanoo Shayan Giziani.

Satoja ihmisiä kerääntyy hyvissä ajoin ennen perjantairukousta Richadsonin kaupunginosassa sijaitsevaan moskeijaan. Dallasin keskusmoskeija on yksi Yhdysvaltojen suurimmista.

Viikon kohokohta kerää miehiä, naisia ja lapsia.

Vaikka sukujuuret ovat Etelä-Aasiassa, Lähi-Idässä ja Afrikassa, suurin osa osallistujista on Yhdysvalloissa syntyneitä tai kymmeniä vuosia maassa asuneita.

Yli kahdeksankymmentä prosenttia Teksasin lähemmäs puolesta miljoonasta muslimista on Yhdysvaltain kansalaisia.

Dallasin keskusmoskeija.
Teksasin muslimeista valtaosalla on Yhdysvaltain kansalaisuus.Yle / Antti Kuronen

Rukousta seuraamaan tullut parikymppinen korkeakouluopiskelija, Omeir Siddiqi, kertoo ikävästä välikohtauksesta parin viikon takaa.

– Menin rukouksen jälkeen ruokakauppaan perinteiset vaatteet ylläni. Tuntematon mies ryntäsi yllättäen luokseni ja veti esiin käsiaseen. Hän osoitti minua sillä ja huusi, että minun on painuttava sinne mistä tulin. Minne minä menisin? Olen syntynyt Yhdysvalloissa, ihmettelee Siddiqi.

Tänään hänellä on perinteisen kaavun sijaan avaruusjärjestö Nasan huppari.

Yle / Antti Kuronen
Omeir Siddiqi ja Shayan Giziani Dallasin keskusmoskeijan edustalla.Yle / Antti Kuronen

Kiristyneen tilanteen takia myös monet musliminaiset ovat jättäneet huivinsa kotiin arkipäivinä. Osa seurakuntalaisista on liian peloissaan tullakseen moskeijaan.

Pelkästään Dallas-Forth Worthin -alueella on yli kuusikymmentä moskeijaa, jotka palvelevat yli sataatuhatta muslimia.

Sisällä moskeijassa kengät jätetään eteiseen ja miehet asettuvat riveihin, kuten asiaan kuuluu. Myös rukous suoritetaan perinteisin menoin. Silti imaamin englanninkielinen saarna on varsin maallinen.

Imaami ei juurikaan lausu Koraanin säkeitä, sen sijaan hän siteeraa Martin Luther Kingiä ja pohtii miten seurakuntalaisten tulisi suhtautua uuteen, vaikeaan tilanteeseen.

– Meidän on otettava mallia lapsista. Lapset ovat avoimia, innokkaita ja heillä on päämäärä. Meidän on pyrittävä samaan. Emme saa masentua, emmekä pelätä arjen asioita, vaikka ilmapiiri yhteiskunnassa on tällä hetkellä vaikea.

Khaled Hamideh Pohjois-Teksasin islamilaisen järjestön puhemies.
Khaled Hamideh Pohjois-Teksasin islamilaisen järjestön puhemies.Yle / Antti Kuronen

Jopa 9/11-terrori-iskujen jälkimainingeissa presidentti George W. Bushin viesti oli, että Yhdysvallat on sodassa terrorismia vastaan, ei islamia vastaan.

Khaled Hamideh

Moskeijan puhemies, Khaled Hamideh, on ammatiltaan lakimies. Hän ei säästele sanoja tilanteen vakavuudesta.

Hänestä tilanne on yhteisölle kouriintuntuva kriisi.

– Monet eivät uskalla tulla moskeijaan rukoilemaan. Lapsia kiusataan kouluissa. Tavanomainen naisiin kohdistuvaa uhkailu kaupoissa, ja huivien repiminen päästä, on lisääntynyt. On pommiuhkauksia, ihmisiä uhkaillaan töissä. Kaikki tämä on seurausta presidentinhallinnon muslimivastaisista lausunnoista.

Hamideh ei muista vastaavaa hyökkäystä muslimeja kohtaan aiempien presidenttien aikana.

– Jopa 9/11-terrori-iskujen jälkimainingeissa presidentti George W. Bush vieraili moskeijassa. Hänen viestinsä oli se, että Yhdysvallat on sodassa terrorismia vastaan, ei islamia vastaan, sanoo Khaled Hamideh.

Dallasin keskusta.
Dallas-Forth Worthin alueella on lähemmäs puoli miljoonaa muslimia. Dallasin keskusta.Yle / Antti Kuronen

*Salaisessa konttorissaan CAIR-järjestön Alia Salem on *harmissaan. Kasvavan vihapuheen keskellä lasten koettelemukset tuntuvat erityisen pahalta. Koulukiusaaminen on aina ollut ongelma, mutta nyt sekin on lisääntynyt.

– Aikoinaan tehtiin tutkimus, jossa joka toinen muslimi kertoi kohdanneensa kiusaamista koulussa. Tuo määrä on aivan varmasti kasvanut, sanoo Salem.

Synkässä tilanteessa on silti myönteistäkin. Eri uskontokunnat ja tavalliset kansalaiset ovat ryhtyneet puolustamaan muslimiyhteisöä.

Presidentti Trumpin määräämä maahantulokielto seitsemän muslimivaltion kansalaisille toi tuhansia mielenosoittajia lentokentille eri puolille Yhdysvaltoja.

Moskeijan puhemies Khaled Hamideh kertoo kristillisten ja juutalaisten seurakuntien tukevan muslimeita.

– Vihanlietsojat eivät ole onnistuneet. Monet kristityt ja juutalaiset ovat sanoneet, että hyökkäys islamia kohtaan, on hyökkäys myös heitä kohtaan.

Hamidehin mukaan moni on luvannut mennä musliminaisten turvaksi ruokakauppoihin.

– Tässä mielessä tämä paha asia on johtanut hyvään, Khaled Hamideh kiteyttää.