Analyysi: Venäjä voi yhdistää Yhdysvaltain riitaisat puolueet

Venäjä hyötyy Yhdysvaltain hallinnon sekavasta tilasta. Se huolettaa sekä republikaaneja että demokraatteja.

Yhdysvaltojen politiikka
Arizonan senaattori John McCain (kesk.) ja Etelä-Carolinan senaattori Lindsey Graham (oik.) tiedotustilaisuudessa Washingtonissa 10. tammikuuta 2017.
Arizonan senaattori John McCain (kesk.) ja Etelä-Carolinan senaattori Lindsey Graham (oik.) tiedotustilaisuudessa Washingtonissa 10. tammikuuta 2017. Shawn Thew / EPA

Kansallinen turvallisuus on Yhdysvalloille ykkösasia.

Rajoista, arjesta valtion sisällä, demokraattisen järjestelmän pysyvyydestä ja Yhdysvaltain operaatioista maailmalla vastavat Valkoinen talo, kansallinen turvallisuusneuvosto sekä keskeiset ministeriöt.

Tämä 240 vuoden saatossa luotu järjestelmä on nyt pahasti sekaisin, vaikka presidentti Donald Trump on ehtinyt olla virassaan vasta kuukauden.

Trumpin hokema siitä, että hänen hallintonsa toimii kuin hyvin viritetty kone, ei pidä paikkaansa. Hän on tehtaillut tukun presidentillisiä määräyksiä, riitautunut oikeuslaitoksen kanssa ja peittelee yhä verotietojaan.

Pirkko Pöntinen.
Ylen Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Pirkko Pöntinen.Henrietta Hassinen / Yle

Presidenttipuolueen nimeä kantavat republikaanit istuvat toimettomana kongressirakennuksessa Capitol-kukkulalla. He tarkistavat aamuisin Twitteristä, mihin suuntaan päivän toimia pitäisi keskittää.

Trump ylsi vaalivoittoon väittämällä Yhdysvaltain olevan niin pahasti polvillaan, että vain yksin hän pystyy takaamaan turvan ja toimeentulon kansalaisille.

Presidentti Trump on alkanut järjestää uudelleen vaalikampanjansa tapaisia joukkotapahtumia ja puhuu ainoastaan kannattajilleen. Valkoisessa talossa ei järjestetä sosiaalisia tapahtumia.

Televisiokameroiden edessä ja Twitterissä Trump keskittyy kehumaan itseään, haukkumaan mediaa ja nolaamaan yksittäisiä toimittajia. Presidentin viime torstaina pitämä kaoottinen tiedotustilaisuus olisi eräiden arvioiden mukaan pitänyt järjestää terapeutin sohvalla.

Kakkoskodissaan Floridassa Trump käyttää viikonloput **yrittäessään koota hallintoaan.** Vaikeimmaksi tehtäväksi on osoittautunut täyttää kansallisen turvallisuusneuvonantajan tehtävä.

Eläkeläiskenraali Michael Flynn ehti toimia neuvonantajan tehtävässä vain 24 päivää, kunnes joutui eroamaan Venäjän suurlähettilään kanssa käymiensä puhelinkeskustelujen takia.

Trumpin seuraava valinta oli vara-amiraali Robert Harward. Hän kuitenkin kieltäytyi, sillä ei saanut tuoda omaa työryhmäänsä Valkoiseen taloon.

Harward ei luottanut Trumpin valintoihin, kuten oikeistolaisen Breitbart-sivuston entiseen johtajaan Stephen Bannoniin, joka teki rakettimaisen nousun kansallisen turvallisuusneuvoston pysyväksi jäseneksi.

Kun presidentti kutsuu, tarjouksesta ei kieltäydytä. Paitsi nyt.

Harwardin ratkaisu oli hyvin poikkeuksellinen ja kauaskantoinen Yhdysvaltain turvallisuuden kannalta.

Asiantuntijat kysyvätkin, kuka tekisi ammattimaisen tilannearvion, jos Yhdysvallat joutuisi nyt vastaamaan ulkopuoliseen uhkaan.

Republikaanien ja demokraattien riveistä onkin alkanut nousta selkeä ja yllättävä yhteinen nimittäjä, jolla presidentti Trump yritetään saada ruotuun.

Se on Venäjä ja kansallinen turvallisuus. Venäjä hyötyy Yhdysvaltain sekaannuksesta, vaikka sielläkin ollaan ymmällään Trumpin toimista.

Republikaaneista presidentin vaikutusvaltaisimmat kriitikot ovat Etelä-Carolinan senaattori Lindsey Graham ja Arizonan senaattori John McCain. Molemmat ovat kokeneita ja perinteikkäitä republikaaneja.

Graham kampanjoi viime vuonna muutaman kuukauden ajan myös pääsystä republikaanien presidenttiehdokkaaksi. McCain oli puolueen ehdokas vuonna 2008.

Graham esitti viikonloppuna Münchenin turvallisuuskokouksessa senaattiin äänestystä, jossa puolueet yhdessä äänestäisivät Venäjän vastaisista toimista.

– Ottaisin käyttöön Naton viidennen artiklan muotoilun: Venäjän sekaantuminen yhden puolueen (demokraattien) toimintaan on isku myös toista puoluetta vastaan, hän julisti.

Grahamin mielestä senaatti saisi näin vahvan mandaatin, jonka turvin presidentti Trumpia voitaisiin vaatia tekemään työnsä kansallisen turvallisuuden takaamiseksi.

Kongressin molemmissa tiedustelukomiteoissa etsitään jo yhteistä pohjaa, jotta Venäjän osuus vaaleihin saataisiin tutkittavaksi.

Venäjä voi nopeastikin yhdistää riitaisat puolueet, sillä käänteet Yhdysvaltain politiikassa eivät nyt noudata historiaa.

Sopiiko yhteisymmärrys presidentti Trumpin kannattajille, jotka odottavat hänen luovan turvaa talouteen ja työmarkkinoille?

Washingtonin ulkopuolella on suuri joukko Trumpin tukijoita, joita pääkaupungin sisäinen vääntö ei voisi vähempää kiinnostaa. He uskovat presidenttinsä puheita valeuutisista.

Senaattori John McCain sanoi kantansa Münchenin turvallisuuskokouksessa yhtä suoraan: Diktatuurit alkavat kehittyä, kun vapaat tiedotusvälineet julistetaan kansan vihollisiksi.

Juttuun on tehty korjaus 20. helmikuuta klo 8.13. McCain on senaattori, ei kuvernööri.