Sanna Ukkola: Huoria ja Madonnia

Ivanka ja Melania Trump eivät ole millään tavalla vastuussa Donald Trumpin mielipiteistä. He ovat itsenäisiä ihmisiä, eivät Donaldin naispuolisia etäpesäkkeitä.

Sanna Ukkola
Sanna Ukkola
Yle

Yhdysvaltain ensimmäinen nainen Melania Trump on huora. Näin väitti New York Timesin toimittaja seuralaisilleen New Yorkin muotiviikoilla.

Kommentti ei ollut tarkoitettu julkaistavaksi, mutta kuuluisa supermalli Emily Ratajkowski julkaisi miehen kommentin Twitterissä – ja sai aikaan somemyrskyn.

"Istuin eilen illalla NYT:n toimittajan vieressä, joka kertoi minulle, että Melania on prostituoitu. Olitpa politiikasta mitä mieltä tahansa, tällainen on "slutshamingia" (huorittelua). En välitä hänen alastonkuvistaan tai seksuaalisesta historiastaan eikä kenenkään muunkaan pitäisi", Ratajkowski twiittasi.

Lopulta kyseinen toimittaja paljasti itse itsensä ja pyysi anteeksi.

Melania Trumpilla on parhaillaan meneillään oikeudenkäynti Daily Mail Onlinea vastaan, joka julkaisi hänestä huhuihin perustuneen jutun. Siinä väitettiin, että Trumpin mallitoimisto tarjosi myös prostituutiopalveluita 1990-luvulla, jolloin Melania työskenteli toimiston listoilla. Daily Mail on poistanut juttunsa netistä ja pahoitellut.

Melania on muutenkin saanut osakseen kohtuuttomasti raivoa ja vihaa.

Viime vuonna Michelle Obamaa pukenut muotisuunnittelija Sophie Theallet kertoi avoimessa kirjeessään kieltäytyvänsä kaikesta yhteistyöstä Melania Trumpin kanssa ja yllytti myös muita muotisuunnittelijoita tekemään samoin. Theallet ei hyväksynyt Donald Trumpin politiikkaa, joten hän ei halunnut olla tekemisissä myöskään tämän vaimon kanssa.

Melania on muutenkin saanut osakseen kohtuuttomasti raivoa ja vihaa – hänen vanhoja alastonkuviaan on levitelty todisteena hänen sopimattomuudestaan Valkoiseen taloon. Ikään kuin hänen taustallaan tai alastonkuvillaan olisi minkään valtakunnan tekemistä Melania Trumpin pätevyyden tai sopivuuden kanssa. Ikään kuin häntä pitäisi arvioida yhtään minkään muun asian kuin hänen tekojensa ja sanojensa perusteella.

*Laulaja Madonna kertoi taannoin *Trumpia vastustavassa mielenosoituksessa pohtineensa Valkoisen talon räjäyttämistä.

"Kyllä, olen vihainen. Kyllä, olen raivoissani. Kyllä, olen suunnitellut Valkoisen talon räjäyttämistä", Madonna karjui.

Samaan hengenvetoon Madonna huusi: "Emme voi vaipua epätoivoon! Valitkaamme rakkaus!"

Loogista touhua. Siinä sulle rakkautta.

Joulukuussa Trumpin tytär Ivanka lensi Jetblue-lentoyhtiön tavallisessa matkustajaluokassa kolmen lapsensa kanssa. Samalla lennolla ollut newyorkilainen lakimies alkoi haukkua Ivankaa ja hyökkäsi verbaalisesti tämän seuruetta vastaan.

"Isäsi tuhoaa tämän maan!", mies kiljui.

Sitten mies huusi lentokoneen henkilökunnalle: "Miksi hän on tällä lennolla? Hänen pitäisi lentää yksityiskoneella!"

Lopulta käsittämättömällä tavalla nuorta äitiä vastaan hyökännyt lakimies ja tämän puoliso poistettiin lennolta.

He onnistuivat vahingoittamaan naista, jonka ainoa synti on, että hänen isänsä tekee heidän mielestään vääränlaista politiikkaa.

Tavarataloketju Nordstrom taas poisti hiljattain Ivanka Trumpin merkkituotteet myymälöistään ja verkkokaupastaan. Ivankan mallistoon kuuluu naisten vaatteita, asusteita ja jalkineita.

Nordstrom väitti päätyneensä ratkaisuun sen takia, että tuotemerkin myynti oli laskenut – moni arveli, että ratkaisu johtui siitä, että Ivankan isukki tekee politiikkaa, jota kaikki asiakkaat eivät hyväksy. Ivanka Trump kiisti myös Nordstromin väitteet, hänen mukaansa myynti on ollut hyvää ja tavaratalo antoi periksi poliittiselle painostukselle.

Ennen Nordstromin päätöstä sosiaalisessa mediassa alkoi kampanja, jossa kehotettiin ihmisiä olemaan käyttämättä rahaa mihinkään Donald Trumpin ja Ivanka Trumpin brändin tuotteisiin. Kampanjan takana olevat naiset riemuitsivatkin Nordstromin päätöksestä.

He onnistuivat vahingoittamaan naista, jonka ainoa synti on, että hänen isänsä tekee heidän mielestään vääränlaista politiikkaa.

Entä, mitä väärää on siinä, että poseeraa nuoruudessaan alastonkuvissa?

Tällainen on kuvottavaa. Ivanka ja Melania Trump ovat molemmat menestyneitä ja määrätietoisia bisnesnaisia. Heidän pitäisi olla jokaisen naisasianaisen unelma – mutta heidät revitään kappaleiksi pelkästään sen takia, että he ovat lähellä poliittista voimaa, jota kaikki eivät hyväksy. Näin tekevät myös itseään liberaaleina pitävät ihmiset, joiden käytännössä pitäisi vastustaa seksismiä ja syrjintää. Heille pelkkä yhteys mieheen, jonka politiikka ei miellytä, riittää naisen vähättelyyn, polkemiseen ja painostamiseen – vaikka Ivanka ja Melania eivät ole millään tavalla vastuussa Donald Trumpin mielipiteistä. He ovat itsenäisiä ihmisiä, eivät Donaldin naispuolisia etäpesäkkeitä.

Mitä väärää voi olla siinä, että lentää lastensa kanssa tavallisen kansan parissa? Entä, mitä väärää on siinä, että poseeraa nuoruudessaan alastonkuvissa? Ei mitään – ellei sukunimesi satu olemaan Trump. Koko naisen historia on ollut seksuaalisuuden kontrollointia ja naisen tulkitsemista miehen kautta vailla omaa tahtoa. Tämä jatkuu ikävä kyllä edelleen, 2017.