Hyppää sisältöön

SvD: Antiikkikauppa voi tukea Isisiä

Ruotsalaisia varoitetaan taiteen ja antiikin jälleenmyyntiin liittyvistä ongelmista.

Kun Isis ensimmäisen kerran valtasi Palmyran, se tuhosi muun muassa riemukaarta. Kuva: Youssef Badawi / EPA

Syyrian ja Irakin kulttuuriperinnön kaupasta on tullut Isisin terroritekojen tulonlähde, kirjoittaa Svenska Dagbladet (siirryt toiseen palveluun).

Lehden haastatteleman asiantuntijan mukaan on tärkeää, että eri virastot ja järjestöt ovat tietoisia asiasta, mutta myös ruotsalaiset kuluttajat.

– Et voi ymmärtää, millaisissa tapahtumissa olet osallisena, sanoo Ruotsin Unesco-toimikunnan pääsihteeri Mats Djurberg.

Djurberg kehottaa sekä kauppiaiden että kuluttajien on oltava äärimmäisen varovaisia  kulttuuriomaisuuden käsittelyssä. Laitonta kauppaa käydään pääasiassa pienillä tavaroilla ja esineillä kuten freskoilla, kolikoilla ja kirjoitetuilla levyillä.

Isis tuhoaa ja on jo tuhonnut historiallisesti merkittäviä rakennuksia ja esineitä. Esimerkiksi Syyrian historiallisen Palmyran ja Irakin Mosulin tuhoaminen ovat herättäneet suurta huomiota ja järkyttynyt monia.

Ihmisiä kehotetaan ottamaan selvää esineiden taustoista ja suhtautumaan tilanteeseen vakavasti.

– Jos näet epäilyttäviä asioita, sinun pitäisi soittaa poliisille, hän sanoo.

Laittomia esineitä voi esiintyä antiikkiliikkeissä, mutta ennen kaikkea kauppaa käydään verkossa. Niitä voidaan myydä myös matkamuistoiksi ulkomailla.

- Vaikka et mene Syyriaan tai Irakiin, voit päätyä tietoisesti tai tiedostamatta osaksi ketjua niiden naapurimaissa, kuten  Turkissa tai Jordaniassa, jotka ovat merkittävä matkailukohteita, Djurberg sanoo.

Kulttuuriaarteita uskotaan olevan vain pieni osa Isisin tuloista. Suurimmat tulot tulevat öljyn salakuljetuksesta ja ulkomailta tulevista kannattajien lahjoituksista.

YK: n turvallisuusneuvoston päätöslauselmassa kiellettiin kaikki taiteen ja antiikin kauppa näistä maista.

Epäselvää on, miten paljon tämän tyyppistä jälleenmyyntiä löytyy Ruotsista.

– On hyvin vaikea sanoa. Tiedän, että jotain on ollut, mutta poliisi on hyvin vaitonainen siitä, sanoo Mats Djurberg.