Vasemmiston ehdokas johdossa Ecuadorin presidentinvaaleissa – vaalit voivat ratkaista myös Julian Assangen kohtalon

Valtaapitävän vasemmiston ehdokas Lenin Moreno johtaa ääntenlaskentaa, vaikka moni ecuadorilainen sanoo tahtovansa muutosta.

Ecuador
Ecuadorin vasemmistopuolueen presidenttiehdokas Lenin Moreno.
Vasemmistopuolueen presidenttiehdokas Lenin Moreno johti äänenlaskentaa, kun 78 prosenttia äänistä oli laskettu.EPA / Jose Jacome

Ecuadorissa presidentinvaalit saattavat edetä toiselle kierrokselle. Vasemmistolaisen presidenttipuolueen ehdokas Lenin Moreno johti ääntenlaskentaa varhain maanantaiaamuna, kun äänistä oli laskettu yli 75 prosenttia.

Moreno on kerännyt äänistä yli 38 prosenttia, kun keskustaoikeiston Guillermo Lasso on saanut reilut 28 prosenttia äänistä.

Välttääkseen toisen kierroksen Morenon pitäisi saada yli puolet äänistä tai yli 40 prosenttia äänistä kymmenen prosenttiyksikön kaulalla.

Moni ecuadorilainen kaipaa muutosta

Väistyvä presidentti Rafael Correa on pitänyt valtaa Ecuadorissa kymmenen vuotta. Hänen seuraajakseen pyrkivä Morenoa pidetään nykypresidenttiä sovittelevampana.

Vaalikampanjassaan Moreno on muun muassa luvannut tukea vanhuksia ja vammaisia ja parantaa ecuadorilaisten koulutusmahdollisuuksia.

Correan kaudella eriarvoisuus on vähentynyt ja maan talous on voinut hyvin, mutta mielipidemittausten mukaan suurin osa ecuadorilaisista kuitenkin toivoo muutosta.

Lasso on luvannut piristää taloutta laskemalla veroja ja houkuttelemalla ulkomaisia investointeja.

Myös Assangen kohtalo vaakalaudalla

Lasson voitto saattaisi merkitä uusia aikoja myös vuotosivusto Wikileaksin perustajalle Julian Assangelle. Assange asuu Ecuadorin Lontoon-lähetystössä jo viidettä vuotta välttääkseen pelkäämänsä luovutuksen Ruotsiin ja Yhdysvaltoihin.

Lasso on luvannut, että jos hän voittaa vaalit Assangella on edessään häätö.

Reuters