Sotilaista tyhjentynyt Isosaari halutaan avata yleisölle jo ensi kesänä

Senaatti-kiinteistöt neuvottelee parhaillaan vesiliikenneyhteyksistä yli sata vuotta sotilassaarena toimineeseen Isosaareen.

Sotilassaaret
isosaari helsinki ulkosaaret saari puolustusvoimien saari kalle reponen
Isosaaren koilliskärjessä on vanha torpedokoeasema.Tero Ylioja / Yle

Senaatti-kiinteistöt valmistelee Helsingin edustalla sijaitsevalle Isosaarelle uutta käyttöä.

Entinen sotilassaari pyritään avaamaan retkeilijöille väliaikaisesti jo kesän kynnyksellä. Parhaillaan neuvotellaan esimerkiksi laivayhteyksien järjestämisestä.

– Tällä hetkellä neuvotellaan palvelukumppanien kanssa palvelusopimuksista, että saataisiin saari yleisölle auki. Neuvottelut ovat sen verran kesken, etten lähtisi niitä avaamaan, mutta toki niihin liittyy esimerkiksi se, miten saarelle pääsee, kertoo Senaatti-kiinteistöjen kiinteistökehitys- ja myyntijohtaja Mauri Sahi.

Saaren lopullinen käyttötarkoituksen muuttaminen asemakaavoituksella kestää mahdollisesti vuosia. Myös saaren myyminen on ollut esillä.

Isosaari on uloin Helsingin edustan asutuista saarista. Varuskunta lähti saaresta tammikuussa 2012. Puolustusvoimat on sen jälkeen järjestänyt Isosaaressa erilaista kurssi- ja koulutustoimintaa.

Isosaaren rakentaminen rannikkotykistön linnakesaareksi aloitettiin vuonna 1913.

Suljettujen sotilassaarten historia ja luonto kiinnostavat ihmisiä. Viime vuonna avattiin Suomenlinnan kupeessa sijaitseva Vallisaari, joka keräsi ensimmäisenä kesänään kymmeniä tuhansia kävijöitä.